Anonimka predsedniku uprave NKBM-ja Alešu Haucu očita, da je po prihodu na banko eno od konferenčnih sobe preuredil v kadilnico za lastne potrebe, za kar je banka menda odštela 70.000 evrov. Foto: BoBo
Anonimka predsedniku uprave NKBM-ja Alešu Haucu očita, da je po prihodu na banko eno od konferenčnih sobe preuredil v kadilnico za lastne potrebe, za kar je banka menda odštela 70.000 evrov. Foto: BoBo

Druga največja državna banka bo glede novega in predvidoma tudi zadnjega svežnja odškodninskih tožb počakala, da se končajo pravni postopki glede nekaterih poslov, ki so bili predmet revizije.

Nova KBM je nekatere tožbe že vložila na mariborsko okrožno in delovno sodišče. Predsednik zadnjega, Stanko Omerzu, je dejal, da so bile konec julija v zvezi z NKBM-jem vložene tri tožbe, na okrožnem sodišču pa so doslej prejeli eno tožbo.

Po pisanju Večera, ki se sklicuje na neuradne vire, naj bi bila samo proti nekdanjemu predsedniku Matjažu Kovačiču in članici upraveManji Skernišak tožba vredna več kot 20 milijonov evrov.

Kot dodaja Večer, gredo tožbe vse do kreditnih referentov, katerih podpisi so na kreditnih pogodbah, po neuradnih podatkih so med toženimi poleg najmanj treh izvršilnih direktorjev predvsem člani nekdanjega kreditnega odbora banke, nekateri že upokojeni.

Odpuščanja ne zgolj zaradi racionalizacije
Verjetno tudi zaradi tega z nekaterimi vodilnimi delavci potekajo dogovori o odhodu iz banke. NKBM sicer načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih tudi zaradi učinkovitejše organiziranosti banke, ki naj bi jo uvedli 1. oktobra.

Medtem se odnosi znotraj banke poslabšujejo, kar je za Delo priznal tudi predsednik uprave Aleš Hauc. V javnosti se je namreč pojavila anonimka, ki postavlja pod vprašaj racionalizacijo poslovanja v družbi ob hkratnem nerazumnem trošenju denarja. Anonimka med drugim Haucu očita, da je po prihodu na banko eno od konferenčnih sobe preuredil v kadilnico za lastne potrebe, za kar je banka menda odštela kar 70.000 evrov.

Hauc na ta očitek sicer ni odgovoril, je pa dejal, da je bilo nekaterim zaposlenim zaradi ugotovitev forenzične revizije in strokovnih analiz odvetniških hiš predlagano, da zapustijo banko, ker ne uživajo več zaupanja.

"Zaposleni v banki morajo imeti integriteto in ustrezne moralnoetične vrednote. Verjetno se nekateri od teh zaposlenih ne strinjajo, da so kar koli naredili narobe, zato so morda nekateri slovenski mediji prejeli lažnive anonimke proti upravi in banki," je za Delo dejal Hauc.