Gospodarstvo

Poudarki

  • Na oglasni deski poteka zbiranje podpisov, s katerimi bi sodelavci predsednika sindikata izrazili nestrinjanje z njegovimi izjavami.
Stavka
Stavka v skupini Arriva se je končala s sporazumom, a za predsednika sindikata je pomenila tudi konec delovnega razmerja. Foto: SVAS
Oglasna deska
Po zadnjem naroku na delovnem sodišču v oddelku Arrive, kjer je bil zaposlen Mesaroš, zbirajo podpise nestrinjanja med njegovimi nekdanjimi sodelavci. Imena in priimke delavcev, za katere pričakujejo, da se bodo z lastnoročnim podpisom izrekli proti izjavi, smo zakrili zaradi varovanja podatkov. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

V družbi Arriva odpustili sindikalista in zbirali podpise zoper njegove izjave

V družbi Arriva Slovenija vztrajajo, da je Mesaroš blatil ugled podjetja in nepravilno obračunal vozovnico
5. februar 2018 ob 07:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tudi po koncu stavke v družbi Arriva Slovenija in sklenjenem dogovoru sindikata z delodajalcem je odnos med predsednikom sindikata Endrejem Mesarošem in vodstvom družbe dodobra načet.

Potem ko so v družbi Mesarošu izročili izredno odpoved, so uspešno izpodbili še začasno odredbo sodišča, obenem pa poteka tudi zbiranje podpisov, s katerimi nadrejeni želijo, da bi se zaposleni distancirali od Mesaroševih izjav.

Lanska stavka voznikov avtobusov v skupini Arriva Slovenija se je končala s sklenjenim dogovorom, a spremljajoče dogajanje potrjuje, da je stavka močno zaznamovala odnos delodajalca do predsednika SVAS-a Endreja Mesaroša. Dober mesec pred začetkom stavke so tako Mesarošu izredno odpoved vročili v nedeljo kar na avtobusu.

V odpovedi so mu očitali, da je blatil ugled podjetja, ko se je v izjavi za časnik Primorske novice spraševal o tehnični brezhibnosti avtobusov in ko je na seji parlamentarnega odbora za infrastrukturo dejal, da lahko delodajalci manipulirajo z delovnim časom. S tem naj bi Mesaroš znatno okrnil ugled in dobro ime podjetja, kaplja čez rob pa naj bi bila, ko sta kontrolorja na avtobusu odkrila potnico z vozovnico od Kopra do Izole, ki pa je trdila, da je vozniku plačala vozovnico do Bernardina. Delodajalec ob tem Mesarošu očita, da si je razliko v ceni, ki znaša 90 centov, prisvojil.

V Arrivi ocenjujejo, da so odnosi preveč načeti
V Obalni sindikalni organizaciji KS90 so že takrat ocenjevali, da gre v primeru Mesaroša za pritisk na sindikalno delovanje. Septembra je bil preklic odpovedi tudi ena izmed stavkovnih zahtev. Slednjo so ob strinjanju Mesaroša pozneje umaknili pred sklenitvijo dogovora, Mesaroš pa odpoved zdaj izpodbija po sodni poti.

Ob koncu lanskega leta je Mesaroš dosegel začasno odredbo delovnega sodišča, po kateri je delovno sodišče odločilo, da se učinkovanje odpovedi zadrži, Mesaroš pa vrne na delovno mesto do odločitve delovnega sodišča glede izpodbijanja odpovedi. V Arrivi so izkoristili zakonsko možnost in se zaradi načetih odnosov med družbo in Mesarošem raje odločili za plačevanje polovične plače, na delo pa ga kljub njegovi pripravljenosti niso pozvali.

Zbiranje podpisov nestrinjanja z Mesarošem
Pred tedni je sodišče po treh krogih pritožb zavzelo stališče, da Mesarošu ne bi nastala nepopravljiva škoda z odsotnostjo prihodkov, saj bo razliko, če bo sodišče presodilo, da je bila odpoved nezakonita, prejel. V slabšem položaju je po presoji sodišča njegov delodajalec, saj plačanih prispevkov v času začasne odredbe ne bi prejel, če bi sodišče na koncu presodilo v korist delodajalca. Po mnenju Damjana Volfa iz OSO-KS 90 to pomeni, da je začasna odredba v praksi zgolj mrtva črka na papirju.

Še več, v družbi očitno pričakujejo, da se bodo njegovi sodelavci od njegovih izjav odločno distancirali. Tako je po zadnjem naroku Mesaroš v izjavi za STA dejal, da bi lahko za očitani prekršek napačno prodane vozovnice v družbi odpustili vse zaposlene. Drugi dan pa se je na oglasni deski enote, v kateri je Mesaroš delal, znašel natisnjen novinarski prispevek, zraven njega pa list z napisom "Podpisani se ne strinjamo z izjavo predsednika Sindikata voznikov Slovenije, objavljeno 19. 1. 2018", pod njim pa so poimensko navedeni Mesaroševi sodelavci, ki naj bi se pod to nestrinjanje tudi podpisali.

Po naših informacijah so v Mesaroševi enoti njegovi nadrejeni na podoben način podpise nestrinjanja z Mesarošem že zbirali v času pred stavko, a pri tem niso bili pretirano uspešni. Je pa tovrstna poteza po mnenju Volfa lahko razumljena kot poskus na pritisk sindikalnega organiziranja, saj gre za predsednika sindikata, ki je organiziral stavko.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 05.02.2018 ob 07:42
Tiste, ki si prisvojijo 90 centov, v Sloveniji preganjamo …
~
… spoštujemo pa tiste, ki si prisvojijo 90 milijonov.
mmeeddoo
# 05.02.2018 ob 08:05
Človek res ne more verjeti, kam je prišel slovenski kapitalizem.
Delavci so pripravljeni požreti prav vsak nateg. Delodajalci so pa užaljeni, če delavec ne igra, kot da mu paše, ko ga posiljujejo?! ... da ne bodo imeli slabe vesti?
boro007
# 05.02.2018 ob 08:15
Je pa tovrstna poteza po mnenju Volfa lahko razumljena kot poskus na pritisk sindikalnega organiziranja, saj gre za predsednika sindikata, ki je organiziral stavko.

Vidno iz vesolja... Če bodo delavci pokazali hrbet temu sindikalistu, ki je en redkih ki je delal v dobro delavcev, bo to slab znak prihodnje sindikalne akcije.
pogled
# 05.02.2018 ob 08:14
A bi jim bil problem (Arrivi) podtakniti potnico? Glede na njihov stil delovanja, me to niti malo ne bi presenetilo.
blef
# 05.02.2018 ob 08:06
Sama pogoltnost vodstva firme.
kefej1
# 05.02.2018 ob 08:09
Mesaroš, ne se pustiti. Kdo jim bo nasedel na tisto vozovnico? Preveč so prozorni, da bi ne videli, da so ti " namestili."
aplikacij
# 05.02.2018 ob 07:50
Kaj se to pravi, da se bo neupravičeno sladkal z dvema marmeladnima rogljičkoma, kupljenima v Lidl-u ali Hoferju?
V Mercatorju in Spar-u jih ne dobi za 90 centov ...
Igo
# 05.02.2018 ob 08:17
Pravilno je, da če se zahteva od vodstva doslednost in dobro delo, ga more tudi delavec potem posnemat. Ampak...

Ime si vodstvo blati samo s podobnimi ukrepi.

Voditi podjetje z namenom izčrpati delavce je produkt ozkoglednih ljudi.
Javorovina
# 05.02.2018 ob 08:01
in ko je na seji parlmentarnega odbora za infrastrukturo dejal, da lahko delodajalci manipulirajo z delovnim časom
To je tisto, ko so odmor spremenili iz 15 na 16 minut, zato da je daljši od 15? Super delodajalec. :)
aplikacij
# 05.02.2018 ob 07:39
Še dobro da sem v mladosti bral Alana Forda ...

In ker imam na srečo možnost izbire (nekateri jo zaradi lokacije žal nimajo), ostajam zvest uporabnik Slovenskih železnic, kljub občasnim težavam.
aplikacij
# 05.02.2018 ob 08:31
Seveda je podtaknjeno, da jih ni sram!

Nimajo pa toliko jajc, da ga odpustijo, če jim je že toliko moteč, brezjajčniki švabski.

Saj tudi naši oblastniki niso nič kaj boljši, spomnite se samo afere Magajna z najstnico na računalniku??? Tipičen linč, saj vemo zakaj.
Ne vem samo, ali so disk potem namerno izgubili, ali pa kak kriminalist ni mogel požreti perverzij visoke politike in je disk uničil sam...
AM
# 05.02.2018 ob 08:23
"Je pa tovrstna poteza po mnenju Volfa lahko razumljena kot poskus na pritisk sindikalnega organiziranja, saj gre za predsednika sindikata, ki je organiziral stavko."

Ali po domače... Če se boste bunili, boste leteli.
gebu
# 05.02.2018 ob 08:14
Lepo se poskuša margninizirati sindikaliste in sindikalno delo v SLO. Se kar strinjam z zahodnjaki, ki nas umeščajo v V Evropo.
gorenc007
# 05.02.2018 ob 08:50
90 centov, res smo banana republika...............
goto
# 05.02.2018 ob 08:54
90 centov!!!???
Samo s to izjavo so si popolnoma umazali ogled in je normalnemu človeku situacija povsem jasna.
blef
# 05.02.2018 ob 08:24
Vsake tri leta obnova koncesije, če si jo zaslužijo, ampak zares javni razpis.
osrdek
# 05.02.2018 ob 09:32
Kot je nekdo napisal. Ukradeš 0.90€ in boš jeben, ukradeš 90 milijonov, si podjetnik leta in se ti vsi klanjalo.
el CARTEL
# 05.02.2018 ob 09:03
že tako načet "ugled" družbe so še bolj načeli s tem,
da so se spravili na sindikat in sindikalista hahahaha

pa to ni res.
klasični slovenski kapitalsiti "kdor je v sindikatu pri meni ni zaželjen"
ReciBobuBob
# 05.02.2018 ob 11:09
Brez močnega sindikata, ki bi združil delavce, ni prihodnosti za malega človeka!
Gonja proti sindikatom gre na roke izkoriščevalskim kapitalistom. Če je sindikat šibek, ga ni za ukiniti - zamenjati člane ter mu dvigniti podporo pri delavcih.
flayo
# 05.02.2018 ob 08:48
O stavki v nemških avtomobilskih tovarnah pa nič?
Tam jim na misel ne pade, da bi se spravili na sindikaliste.

German car production stalled by 24-hour strikes

https://www.reuters.com/article/us-germany-wages/german-car-production-stalled-by-24-hour-strikes-idUSKBN1FM0O5
davison20
# 05.02.2018 ob 08:47
Vsi jamrate nad sindikati JS, sedaj pa pokazite cajones in ustavte promet komplet v centru LJ z vsemi avtobusi arrive do rešitve zedev, povečanja plač itd. Za vaše probleme ni kriv JS ampak sami, ker se ne znate postaviti zase
Igor Đukanović
# 05.02.2018 ob 08:06
Če vozniki takole brez sramu kradejo tako visoke zneske Arrivi, bi jim lahko tako kot v tehnično naprednejši konkurenci po Sloveniji naštimali v avtobuse kamere. Da tudi njih Big brother gleda.
kapljač
# 05.02.2018 ob 09:43
Kapitalizem ni kriv mizeriji , kot tak. Tako kot ni kriv niti alkohol, da kdo podivja , zgubi kontrolo nad seboj, četudi se ga uživa prekomerno. Če se v alkoholu, kot pravimo skriva resnica o dotičnem , tako se v kapitalizmu skriva resnica o kapitalistih. Tako kot ni vsak rojen za alkoholika, tako ni vsak rojen za kapitalista. Ene in druge pa je potrebno samo držat pod kontrolo. Če se pjan ne sme vseti za vozilo, in če se kljub temu vsede, "mu je treba sleči kožo". Nič drugače ni s kapitalisti, ki kapitalizem zlorabljajo za potešitev svoje sle pohlepa, in ker jim ni mar za družbo in človeka, delajo z njimi kot "svinja z mehom". Zakaj pa imamo parlament? Zakaj pa imamo zakonodajo? Zakaj pa imamo sodstvo?
beli golob
# 05.02.2018 ob 08:45
Mene zanima samo eno, koliko krat po 90 je dobila "gospa" katera je opravila umazan posel za vodilne podjetja, pa stem ne mislim na 90 centov?! Kakšnih umazanih trikov so se sposobni posluževati novodobni kapitalisti za ponižanje delavstva, SRAMOTA !
Don Vito
# 05.02.2018 ob 08:40
100% bo sodišče razsodilo v korist delodajalca,da ja pokaže hlapčevstvo do vsega tujega...
aplikacij
# 05.02.2018 ob 08:36
blef:
koncesije nič ne rešijo. Talajo se pod mizo s pomočjo modrih kuvert. Poglej samo avtobusno relacijo Kamnik - Ljubljana.
Bil je interes LPP in tudi domžalskega župana, da se stvar poveže, ima pa Kam Bus koncesijo in ne moreta nič.
Za vikend rabiš od Domžal, Kamnika do Ljubljane lasten prevoz ali taxi, avtobus pa pelje zelo redko.
criminy
# 05.02.2018 ob 08:17
Nekoč je po Kopru haral Slavnik, po Mariboru Certus.. danes pa bi se morali tukaj Nemcem na vsak način klanjat.. hebeš DB!
aplikacij
# 05.02.2018 ob 07:52
Se opravičujem za dvojino:
"ju" namesto "jih"
Ramus
# 05.02.2018 ob 11:29
V družbi Arriva Slovenija vztrajajo, da je Mesaroš blatil ugled podjetja in nepravilno obračunal vozovnico

Čisti mobing, četudi se je zmotil pri obračunu ENE vozovnice ne moreš takole obračunavati z zaposlenim! Kriminalci!
fah-q
# 05.02.2018 ob 11:25
kaplja čez rob pa naj bi bila, ko sta kontrolorja na avtobusu odkrila potnico z vozovnico od Kopra do Izole, ki pa je trdila, da je vozniku plačala vozovnico do Bernardina. Delodajalec ob tem Mesarošu očita, da si je razliko v ceni, ki znaša 90 centov, prisvojil.

torej, ujeli so jo brez karte, ona je rekla, da je plačala vse in tale zlikovec je profitiral celih 90 centov? itak, saj kaj pa naj bi izgubil? no, razen službe...ampak kaj bi to, pokasiral je za en espresso...na avtomatu...to pa tudi šteje...

ej, kot je nekdo napisal-alan ford...
aplikacij
# 05.02.2018 ob 09:43
Simon Marini:

A si slep ali kaj? Še osnovnošolec iz helikopterja vidi, da je stvar podtaknjena.

Kar se pa kapitalizma tiče, če mene vprašaš, ga nimajo nikjer na svetu. Ne vem, če je kdaj sploh bil, nisem poznavalec.

Ko pa se vrlim "kapitalistom" njihove mahinacije sfižijo oziroma ko jim počijo balončki, rešuje stvari zelo "socialistično" (kar na čelu z ZDA), da bi še Lenin v mavzoleju zardeval...
RTzabava
# 05.02.2018 ob 09:20
To so mu sigurno podtaknel eno potnico, ki je dobila plačano za to, kdo bi pa za 90, centov tvegal službo, še posebno ker so ga imel na piki.
topol
# 05.02.2018 ob 10:19
Podjetje, ki skrbi za svoj ugled - prevoznik - izgleda takole. Vozila so iste znamke ali največ dveh ali treh. (kupujejo nova vozila - ne rabljena iz vseh vetrov). Vozila so v isti barvni shemi. (isto kot prej). Vozila so vedno oprana zunaj in očiščena znotraj. Ni videti znakov rje, ni vode med šipami, vsi kolesni pokrovi so v istem stilu, ne manjkajo, vozila niso opraskana. (podjetje da na izgled in redno vzdrževanje)
Mislim, da ariva ne izpolnjuje vseh zgornjih točk. To pa lahko preverimo vsi, saj jih je veliko na cesti. Če ne izpolnjujejo vsega navedenega se itak blatijo že sami.
Ali ni lep pogled na parkirišče prevoznika v nedeljo npr. ko v ravni vrsti stoji 15 enakih bleščečih vozil, ali pa drug primer na gramoznem parkirišču polnem luž pisana vozila kot ciganski tabor, nekatera pa še z prejšnjimi napisi.
HOR
# 05.02.2018 ob 10:08
Bandidos arriva...
kapljač
# 05.02.2018 ob 09:48
Da sta kontrolorja "odkrila" osebo ki s e je švercala, kot pravijo z vednostjo voznika, predlagam da s e jo ovadi goljufije in zavajanja, krivega pričanja, in v postopku ugotovi, če ni slučajno žena, ljubica, teta , teta -stric, koga od kontrolorjev, članov družbe in tako dalje.
kapljač
# 05.02.2018 ob 09:35
Pregledat vse avtobuse "na srce in jetra", preden ti gredo na vožnjo Jankovič! To je tvoje delo. Predvsem pa dnevno kontrolirat, da vozniki avtobusov ne delajo preko delovnega časa. Ne se zajebavat, Hallo , ta družba prevaža naše družinske člane dnevno, in da s e jim kaj zgodi, ker družba ne skrbi za svoj vozni park in osebje, bi bilo preenostavno od nas zahtevat.
Simon_Marini
# 05.02.2018 ob 09:32
In spet mantra, češ gnili kapitalizem. A lopovščina pa ni gnila? Tu kapitalizem ni nič kriv ( sicer pa ga sploh nimamo ) gre le za eno navadno lopovščino.
kapljač
# 05.02.2018 ob 09:31
Družba Arriva je očitno "podtikaško" zelo aktivna. Sej ni čudno da se jim "vozila in vozniki "razpadajo". Zbirali , v družbi, bodo podpise od koga? Od teh ki se že itak bojijo za svojo mizerijo, ti bi podpisali, da je Mesaroš Marsovec.
el CARTEL
# 05.02.2018 ob 09:05
flayo @ v nemčiji (konkretno pri VW) so delavci v vodstvu podjetja, poleg države (oz zvezne države spodnja saška). torej skupaj se odločajo o prihodnosti, kar se mi zdi prav.
zozozo
# 05.02.2018 ob 12:21
@Mirko Tipka - Predsednik sindikata šoferjev je šofer. A to se ti zdi nenavadno?
tim sein
# 05.02.2018 ob 12:09
Slovenski kapitalizem. Pa tako pridni in pošteni smo bili :)
oliva
# 05.02.2018 ob 11:55
Ugled si firma pridobiva TUDI z odnosom do delavca in infrastrukture.
Dober komentar @topola.
oliva
# 05.02.2018 ob 11:53
Pa saj ne gre sam za to vozovnico, pač pa tudi - hujskajo ostale delavce proti temu sindikalistu (ki dela v dobro vseh oz. prav njih)?!
To je pritisk in učbeniški primer mobinga.
oliva
# 05.02.2018 ob 11:13
To je tudi argument šefov, @Primzzy: 'če ti kaj ne paše, pejt drugam'.
Hipotetično da gre ta tip drugam.
Bo vse drugače, bo firma kaj drugačna?
Če nepošteno ali celo kaznivo delajo, ne bo nihče hodil nikamor drugam.
Al pa nej sami vozijo šefi.
Če furaš firmo in najemaš delovno silo, moraš oboje vzdrževat.
Lohk pa zapreš podjetje, če je zgolj to, da nej gre en drugam.
Bo pač nategoval druge(ga)?
fritaja
# 05.02.2018 ob 15:06
pravi pravnik
# 05.02.2018 ob 11:17
sindikalisti so zaščiteni v SLO bolj kot severni medvedi.


Kje v tem članku opaziš pretirano zaščitenost sindikalista?
zozozo
# 05.02.2018 ob 11:47
V naših državi je še vedno delavec kralj, pa magari teyebbe v glavo, da lahko kot delodajalec znoriš

Ma lej ga lej ga, še en delodajalec. Prav neverjetno je, koliko je na tem forumu delodajalcev. Ni čudno, da nam gospodarstvo propada, če so delodajalci celi dan na forumih.
zozozo
# 05.02.2018 ob 11:45
Delničarji bi morali nujno ukrepati, ker uprava hudo blati ugled podjetja.
QUENDI
# 05.02.2018 ob 09:53
......kakšna poniglavost podjetja v SLO. in sodelujočih pravnih vseznalcev............sem si ogledal to mednarodno strukturo lastništva.....nekaj precej uglednih lastnikov..........hm....
aplikacij
# 05.02.2018 ob 13:29
Sklonjen:
pa daj že enkrat nabijati s tem socializmom.
A v Nemčiji in Franciji nimajo sindikalnega gibanja ali kaj?
Imeli so ga tudi v ZDA svoj čas, zdaj pa se 40 letniki v tej državi sprašujejo, ali je to društvo, ki ti ponuja psihološko podporo ob izgube službe?
Sprašujem se še koliko smo sploh država, pa ne zaradi EU, Evra, Nata itd.
Oprali so vam (nam) glave z dvobojem socializem-kapitalizem, strižejo pa veselo naprej.
Še najbližje komunizmu je Nova Zaveza v Svetem pismu, to kar so imeli v Sovjetski Zvezi pa ni bilo S od socializma oziroma K od komunizma, kasneje tudi drugod po svetu ni bilo nič bolje.
Glede na naravo človeka mislim, da bi bilo najbolje, če bi imeli kak razsvetljeni fevdalizem.

I
poharc
# 05.02.2018 ob 12:24
Tako so podpise proti nekaterim delavcem pred desetletjem zbirali in to celo pod prisilo, na SLOVENSKIH ŽELEZNICAH. In taisti so danes vsi neki "direktorji, poddirektorji, pomočniki direktorjev itd. Pa seveda vsi so člani SDS in pa sindikata strojevodij slovenije.
Kazalo