Novi avtomobili, ki v Luki Koper čakajo na izvoz. Foto: BoBo
Novi avtomobili, ki v Luki Koper čakajo na izvoz. Foto: BoBo

Februarja je bilo v celotni Evropski uniji prodanih 1,1 milijona osebnih vozil, kažejo podatki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA. To je odstotek manj kot februarja lani. Pred tem se je prodaja novih osebnih avtomobilov januarja zmanjšala za 4,6 odstotka, decembra za 8,4 odstotka, novembra za osem odstotkov, oktobra za 7,3 odstotka in septembra za 23,5 odstotka.

V Sloveniji pa so po podatkih ACEA-ja prejšnji mesec prodali 6.021 novih avtomobilov, kar je 6,4 odstotka več kot februarja lani. Med največjimi avtomobilskimi trgi v EU-ju se je februarja prodaja povečala tudi v Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji, in sicer za 2,7 odstotka, 2,1 odstotka oz. 1,4 odstotka v primerjavi z istim mesecem leto prej.

V prvih dveh mesecih skupaj je največ avtomobilov na evropskem trgu prodal nemški Volkswagen s 24,2-odstotnim tržnim deležem. Francoski skupini PSA in Renault sta ostali na drugem in tretjem mestu, iz prve je prišlo 17,3 odstotka vseh januarja in februarja prodanih avtomobilov, iz druge pa 10,2 odstotka.