Gradnja. Foto: BoBo
Gradnja. Foto: BoBo

Tak je primer zaselka Slami, kjer je črnograditelj brez dovoljenj v nekaj letih zgradil pravo malo naselje. Kljub več prijavam gradbena inšpekcija doslej še ni ukrepala.

V majhnem istrskem zaselku Slami pri Kortah Zinaid Balić gradi brez kakršnega koli dovoljenja, pri tem pa posega tudi v občinska in republiška zemljišča. "Slami sploh niso več Slami, ampak je to novo naselje, ki nima zveze niti z našo arhitekturo niti z našo gradnjo," se jezi soseda Rozana Prešeren. Opozarja tudi na to, da ima Balić kanalizacijo speljano kar v dolino pod zaselkom. To potrdi tudi Matej Korenika, ki živi v sosednjih Kortah. "Tudi v poletnih sušnih mesecih se vidi, kako v dolino pritekajo odpadne vode. Pa ne samo v gozd, tam so tudi njive in oljčniki." Kršitelja je prijavil inšpekciji. "Kontaktirali so me že pred skoraj letom dni, zdaj pa smo januarja in se še vedno ni zgodilo nič."

Težave zaradi črnih gradenj v Istri

Črnograditelj se na pozive ne odziva

Zinaid Balić se na naše prošnje za pojasnila ne odziva, v kratkem telefonskem pogovoru je dejal le, da ima vsa dovoljenja in da bi ga, če jih ne bi imel, že obiskala inšpekcija. A piranska upravna enota je črnograditelju izdala le dve gradbeni dovoljenji, stavb v naselju Slami pa je zraslo precej več. "Znano je, da investitorji večkrat zgradijo objekte, preden pridobijo dovoljenja," priznava načelnik Upravne enote Piran Bojan Žiberna.

Občina in Sklad kmetijskih zemljišč napovedujeta tožbo

Da je v Slamih zraslo novo naselje, vedo tudi na piranski občini. Lani so lastnika nepremičnin večkrat opozorili na nepravilnosti, jeseni ga je v Slamih obiskal tudi župan. A vse to ni zaleglo. "Z gospodom ni mogoča resna komunikacija, zato smo se odločili za nadaljevanje pravnih korakov in občina je pripravila tožbo za prenehanje vznemirjanja lastninske pravice," pojasnjuje Niko Mally iz Občine Piran. O tožbi zoper Balića razmišljajo tudi na Skladu kmetijskih zemljišč. Balić je imel namreč v zakupu dve njihovi zemljišči, na katerih je spodkopal brežini in s tem zemljišči degradiral. Ker nedovoljenih posegov ni saniral, mu je Sklad odpovedal zakupno pogodbo, zdaj pa se pripravlja na tožbo.

Gradbena inšpekcija še ni uvedla inšpekcijskega postopka

Številni se ob očitnih kršitvah in nedopustnih posegih v prostor, zaradi katerih je bil zaselek Slami izbrisan iz registra kulturne dediščine, sprašujejo, kaj počne gradbena inšpekcija. Ta je prijavo prejela že maja lani, a se do danes še ni odzvala. Kot pojasnjujejo, to ni prednostna zadeva. Nujnost obravnav se določa po zakonsko določenih merilih, ki med drugim onemogočajo vpliv zunanjih dejavnikov, pritiskov in izsiljevanja, še pravijo na inšpekciji ter dodajajo, da so zadevo odstopili več drugim inšpekcijam in uradom, od medobčinskega redarstva do tržnega inšpektorata.

Doslej legalizirali skoraj 4200 črnih gradenj