V jeseniški Rotomatiki vztrajajo pri stavki. Foto: MMC RTV SLO
V jeseniški Rotomatiki vztrajajo pri stavki. Foto: MMC RTV SLO

Sindikat Neodvisnost tako vztraja pri stavki, ki že od ponedeljka kljub prerazporeditvi nekaterih zaposlenih z drugih lokacij na Jesenicah ovira proizvodnjo lamel. Predsednik stavkovnega odbora Andrej Robič je po četrtkovem večernem sestanku z vodstvom podjetja pričakoval, da se bodo pogajanja nadaljevala. "Opravljenih je bilo tudi nekaj telefonskih pogovorov," je pojasnil Robič, ni pa znal razložiti odločitve vodstva podjetja, da se za danes predvidena pogajanja ne bodo nadaljevala.

Zahteve stavkajočih na Jesenicah izvzete
V Hidrii so pojasnili le, da pogajanj s stavkovnim odborom Hidrie Rotomatike na Jesenicah še ne bo. V podjetju vztrajajo, da se bodo v torek sestali z reprezentativnimi sindikati in z njimi predvidoma podpisali novo podjetniško kolektivno pogodbo. Zahteve stavkajočih na Jesenicah, ki se nanašajo na dvig plače, pa so iz teh pogovorov izvzete.

Stavkajoči se že vse od napovedi stavke srečujejo z nepripravljenostjo vodstva podjetja na doseganje kompromisne rešitve. Na pogovore so stavkajoče sicer povabili že pred tednom dni, vendar so vztrajali, da v zahteve sindikata ne bodo privolili in da naj ta prekine stavko. Ker na drugi strani delavci vztrajajo pri stavkovnih zahtevah, se stavka nadaljuje.

Obseg proizvodnje kljub dodatnim delavcem zmanjšan
Namesto stavkajočih nujno delo na Jesenicah opravljajo delavci iz idrijskega obrata Rotomatika. Kljub temu obseg proizvodnje v obratu, kjer zaradi velikega obsega naročil delo poteka v štirih izmenah, ni tak kot običajno. O višini škode, ki nastaja zaradi stavke, V Hidrii še ne morejo govoriti, jo pa sproti zapisujejo in se trudijo svojim kupcem zagotavljati pravočasne dobave.

Stavkovni odbor je napovedal, da se bo stavka nadaljevala vse do izpolnitve zahtev oziroma sklenitve kompromisnega dogovora, ki bi bil v korist delavcem. V skoraj teden dni trajajoči stavki, ki je med sindikatom Neodvisnost in vodstvom podjetja sprožila številna medsebojna obtoževanja o zavajanju javnosti, po podatkih Hidrie sodeluje 60, po trditvah sindikata pa 80 zaposlenih v jeseniški Rotomatiki, kjer je po podatkih Hidrie 170, po podatkih sindikata pa 130 zaposlenih.