Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Navodilo v enem od ljubljanskih blokov se glasi: vklop ogrevanja, ko bo tri zaporedne dneve zunanja temperatura ob 21. uri deset ali manj stopinj Celzija. Stanovalci se bodo greli med šesto uro zjutraj in deseto uro zvečer. Temperatura bo dvajset stopinj Celzija.

"V vsakem primeru se je treba zavedati, da je odločitev o tem v končni fazi v pristojnosti etažnih lastnikov. Upravniki jim torej nekih svojih stališč ne morejo vsiljevati," je dejal Boštjan Udovič, direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Na poizvedovanje TV Slovenija pri upravnikih se je s pisnim odgovorom oglasila zgolj nepremičninska družba SPL. Tam prav tako potrjujejo ukrep "znižanja temperature in krajšanja dnevnega režima ogrevanja oziroma podaljšanja nočnega režima". Ta temelji na pravilniku, ki je sicer veljal do leta 2010.

"Bi pa veljalo razmisliti, če ne bi država tudi za take primere predpisala nekih minimalnih standardov, ker bi bilo potem tudi upravnikom lažje," je komentiral Udovič.

Če gre za otroke ali starejše, so potrebe ljudi različne. Kaj so za TV Slovenija povedali anketiranci?

"Načeloma se mi že nekaj časa držimo tega, da ne kurimo, če to ni treba."

"Imam to srečo, da imamo skupne cevi v stanovanju, obdanem z drugimi stanovanji, tako da pravzaprav si težko predstavljam, kaj bi lahko še naredil, da bi zreduciral ogrevanje."

"Veliko bom delal, da me ne bo zeblo."

Vlada bo predlog reguliranja daljinskega ogrevanja obravnavala naslednji četrtek.

Spreminjajo režim ogrevanja