Predlog zakona o pomoči Pomurju naj bi začel veljati 1. januarja 2010. Foto: MMC RTV SLO
Predlog zakona o pomoči Pomurju naj bi začel veljati 1. januarja 2010. Foto: MMC RTV SLO
SLS
Ko gre za pripombe na račun predloga SLS-a, so najglasnejši v SLS-u. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Si bodo Pomurci oddahnili?

Zakona bo začel veljati z novim letom, z njim pa naj bi pospešili razvoj tega dela Slovenije in mu omogočili prebroditi krizo.

KAJ PRINAŠA PREDLOG ZAKONA?
Med ukrepi za pomoč napoveduje pripravo programa spodbujanja konkurenčnosti v prihodnjem šestletnem obdobju, spodbude za zaposlovanje, davčne olajšave za investiranje ter prednostno obravnavo programov in projektov pri kandidiranju za sredstva iz razpisov. Pri tem bodo naložbe podpirale predvsem v osnutku zakona zapisane primerjalne prednosti Pomurja, to pa so geotermalna energija in drugi obnovljivi viri energije, kmetijstvo in agroživilstvo ter turizem.


Žerjav: Potrebna tudi radicionalna industrija
Radovan Žerjav
(SLS) je v okviru poslanske razprave poudaril, da Slovenija z njim ne bo dosegla razvojnega preboja v Pomurju, saj bi bila za to po njegovem prepričanju potrebna tudi tradicionalna industrija, torej procesna, kovinskopredelovalna in elektroindustrija. Žerjav je predstavil tudi dopolnilo, ki ga je SLS vložil k predlogu. V SLS-u predlagajo tudi, da se sredstev, ki jih predlog zakona namenja za spodbujanje razvoja Pomurja, ne sme koristiti za izdelavo študij, ekspertiz ipd. za sklepanje svetovalnih pogodb.

Preberite več o seji DZ-ja:
Henrik Gjerkeš je novi minister


S tem je soglašal tudi Matjaž Zanoškar (DeSUS), ki se mu zdi pomembno, da se denar, nemenjen spodbujanju in razvoju Pomurja, vlaga v najvitalnejše dele tega območja. Nasprotno pa je Janko Veber (SD) na to temo izrazil več pomislekov in se vprašal, ali bomo res lahko izvedli vse načrtovane programe in spodbude brez ustreznih študij ter analiz.

Tisel: Izobraževalni center nepomemben
V SLS-u se ne strinjajo niti z določbo, po kateri se del sredstev iz 33 milijonov evrov vrednega programa spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije namenja za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v regiji. Gre za tri milijone evrov, ki bi jih bilo po Žerjavovih besedah bolje nameniti za ustvarjanje novih delovnih mest.

V poslanski skupini SDS-a na drugi strani nasprotujejo vzpostavitvi medpodjetniškega izobraževalnega centra v Pomurju, za katerega sta predvidena dva milijona evrov. Poslanec Štefan Tisel je menil, da lahko vse naloge tega centra opravlja obstoječa regionalna razvojna agencija skupaj z interesnimi združenji in izobraževalnimi ustanovami. Temu je nasprotovala Breda Pečan (SD), ki je center izpostavila kot magnet, ki bo pomurske kadre privabil nazaj v domače kraje.

Veber: Rešitve naj se pripravi tudi za druga območja s težavami
Njen poslanski kolega Janko Veber je glede na to, da predlog zakona ob zaposlitvi invalidov ali drugače prikrajšanih delavcev za najmanj leto dni podjetjem in fizičnim osebam namenja znižanje davčne osnove za 70 odstotkov stroškov tega delavca, pozval, da se primerljive rešitve vzpostavi tudi za druga območja s težavami.

Si bodo Pomurci oddahnili?