Premier Borut Pahor ne dvomi o izkušnjah Henrika Gjerkeša (na fotografiji). Foto: DZ
Premier Borut Pahor ne dvomi o izkušnjah Henrika Gjerkeša (na fotografiji). Foto: DZ

Njegove izobrazbene in vodstvene reference me prepričujejo, da je dober kandidat za ministra.

Borut Pahor
Parlament
Poslanci so Gjerkeševo kandidaturo podprli. Foto: MMC RTV SLO

Večina koalicijskih poslancev mu je že pred glasovanjem napovedala podporo, opozicija pa mu je med drugim očitala pomanjkanje izkušenj.

V poslanski skupini DeSUS-a kot pričakovano soglasja niso dosegli, saj je Franc Jurša kandidatu podporo izrekel, nato pa se je oglasil Vili Rezman in ga popravil, da se celotna poslanska skupina za podporo ni odločila - izvzeta sta on in Franc Žnidaršič.

Kot je dejal Bojan Kontič, SD, področje lokalne samouprave in regionalne politike že dolga leta kliče po spremembah, zlasti zaradi centralizacije države, ki je povezana s pretiranim drobljenjem občin. Iz predstavitve kandidata naj bi bilo po Kontičevem mnenju jasno, da se tega zaveda, pa tudi njegovo nasprotovanje nadaljnji drobitvi je dobrodošlo. Podobno meni tudi Jurša.

Cveta Zalokar Oražem, Zares, je pojasnila, da kandidata doslej niso poznali, zato so ga podprli po njegovi prestavitvi pred pristojnim delovnim telesom. Ker kandidata ni mogoče oceniti v nekaj urah, je odgovornost predvsem na predsedniku DeSUS-a, je opozorila. Tudi poslanska skupina LDS-a je napovedala podporo kandidatu, ki jih je, kot je povedal Borut Sajovic, prepričal s predstavitvijo.

Opozicije Gjerkeš ni prepričal. Kot je dejal Jože Tanko, SDS, z nastopom novega ministra ni pričakovati izboljšanja, saj bo po njegovem mnenju z resorjem upravljal Mitja Gaspari, pa tudi za predstavitev si po njegovem mnenju Gjerkeš ne zasluži pozitivne ocene.

Tudi Franc Bogovič, SLS, je zatrdil, da jih nastop ni prepričal, saj so dobili občutek, da področja ne pozna dobro. Še ostrejši je bil Milan Györek, SNS, ki je dejal, da je predlog za imenovanje Gjerkeša politično izsiljena odločitev, saj je očitno, da ne govori stroka, ampak politične kupčije.

Pahor: Minister ne bo imel lahkega dela
Če bo Henrik Gjerkeš imenovan, ne bo imel lahkega dela, je v predstavitvi kandidata za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v DZ-ju dejal premier Borut Pahor. Predsednik vlade je pojasnil, da se je za Gjerkeša odločil hitro, a po tehtnem razmisleku, saj je treba ministra za to področje imenovati čim prej. Izpostavil je, da ga, če ga bo DZ potrdil, čaka zahtevno delo, zaradi katerega so na koncu moči pošle tudi dozdajšnji ministrici Zlati Ploštajner. Odhajajoči ministrici se je Pahor ob tej priložnosti zahvalil in dodal, da je pustila dobro dediščino.


"Gjerkeš je dober kandidat"
Gjerkeša je premier označil kot človeka, ki ima bogate izkušnje na področju znanstvenoraziskovalnega dela v domačem in mednarodnem okolju, dolgoletne izkušnje pri vodenju skupin različnih velikosti, pri projektih ter izobraževalnih dejavnostih. Je doktor tehniških znanosti, profesor na Univerzi v Novi Gorici, član Pomurske akademske znanstvene unije, ukvarja se s svetovanjem pri razvojnih regionalnih projektih in v sodelovanju z industrijo, regionalnimi skupnostmi in vladnimi službami, sodeluje in vodi domače in mednarodne energetsko in okolijsko usmerjene projekte ter je tudi dvakratni prejemnik štipendije ustanove dr. Antona Trstenjaka, je nanizal Pahor. "Njegove izobrazbene in vodstvene reference me prepričujejo, da je dober kandidat za ministra," je dodal.

Predsednik vlade je največ pozornosti v svojem nagovoru poslancev posvetil predvsem pomenu uspešnega črpanja evropskih sredstev - to je, da ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj uresniči željo vlade in do leta 2015 načrpa štiri milijarde evrov. Kot je zatrdil, ima Slovenija zelo zapleten sistem črpanja, na to dilemo pa naj bi ga že takoj po nastopu funkcije opozorila tudi Ploštjanerjeva. Za zdaj ostaja odločitev, da se obstoječi sistem ohrani, Pahor pa je svoja državna sekretarja že zaprosil, da se na to temo, če bo mogoče, z novim ministrom sestaneta že prihodnji teden. Če se bo izkazalo, da sistem ne omogoča dovoljšnjega črpanja sredstev, naj bi Slovenija vložila predlog sprememb sistema.

Pred novim ministrom tudi pokrajine
Črpanje sredstev pa ne bo edina težka naloga novega ministra, saj ga čaka tudi vložitev zakona o ustanovitvi pokrajin v DZ. Poleg tega premier od vodje resorja za lokalno samoupravo in regionalni razvoj pričakuje še, da bo dober sogovornik županov, občinskih in mestnih svetov ter da bo imel občutek za težave, ki nastajajo zaradi zakona o financiranju občin. Prav tako se mora novi minister po Pahorjevih besedah izkazati v odnosih med državo in občinami. In Gjerkeš ima posluh za vsa ta vprašanja, je sklenil ministrski predsednik.

Njegove izobrazbene in vodstvene reference me prepričujejo, da je dober kandidat za ministra.

Borut Pahor