Solinarji upajo na stabilnejše vreme do konca avgusta in v septembru. Foto: BoBo
Solinarji upajo na stabilnejše vreme do konca avgusta in v septembru. Foto: BoBo

Muhasto vreme s pogostimi nevihtami v zadnjih tednih ni prizaneslo niti solinarjem, ki upajo na stabilnejše vreme do konca avgusta in v septembru. Ker soli še niso začeli odvažati, so prve ocene še nenatančne, a kažejo, da jim je v Sečoveljskih solinah od začetka sezone do konca julija oziroma začetka avgusta uspelo pridelati le okoli 250 ton soli ter štiri do pet ton solnega cveta, zadnje dni pa jih je ustavilo vreme, je pojasnil Dario Sau, ki v Sečoveljskih solinah bdi nad postopkom pridelave soli.

Solinarji so sicer svoje delo zaradi deževnega vremena v spomladanskem času letos že začeli z zamudo. Nato so imeli ugoden začetek julija in pa okoli deset dni sredi meseca, ko jim je uspelo pridelati največ soli, zdaj pa jih že nekaj tednov spremlja muhasto vreme z nevihtami in manjšimi ali večjimi deževji.

Pred poslabšanjem vremena okoli 26. julija jim je na srečo uspelo preventivno shraniti visoko koncentrirane slanice v rezervoarje, tako da je kljub padavinam prišlo do minimalnega razredčenja slanice.

So pa zaradi vsakokratnega deževja imeli do zdaj ogromno dela, a malo rezultatov, saj med posameznimi padavinami poteče premalo časa od ponovnega začetka kristalizacija na solnih poljih do ponovnega pobiranja. "Izkoristiš en dan, in še to ne maksimalno, konkretne proizvodnje pa ni," je povzel Sau.

Tako so bili, denimo, preteklo soboto solinarji že "v soli", pa so morali že v nedeljo prekiniti delo. Dosedanja sezona je torej zelo slaba, kljub temu v Sečoveljskih solinah upajo na izboljšanje razmer vsaj v drugi polovici avgusta in v septembru, s čimer bi lahko vsaj delno popravili sezono.