Kakšne bodo letos božičnice? Foto: Shutterstock
Kakšne bodo letos božičnice? Foto: Shutterstock

Izplačilo nagrade ob koncu leta je za delodajalce prostovoljno, sindikati pa si prizadevajo, da bi bilo po zakonu obvezno. Božičnice bodo letos v podjetjih, ki smo jih poklicali, precej višje kot lani, tudi za 30 odstotkov. Večina jih bo izplačala še ta mesec in ponekod bodo dobili še nagrado za poslovno uspešnost.

"Božičnica bo izplačana 15. decembra v znesku 1750 evrov bruto, prejeli pa jo bodo vsi, tisti zaposleni, ki so bili v podjetju prisotni 30. novembra, nato pa se procentualno izračuna, koliko časa so bili prisotni v letošnjem letu. Božičnico bodo v istem znesku prejeli tudi naši agencijski sodelavci, le da bo izplačilo potekalo preko njihovih kadrovskih agencij," je povedal Gregor Makuc, Lek Sandoz.

Najvišjo božičnico v višini 5000 evrov bodo dobili zaposleni v informacijskem podjetju Datalab, v Krki v vrednosti povprečne plače 2175, kar je oproščeno plačila dohodnine. Trgovci bodo dobili 500 evrov v Sparu in 240 evrov v Mercatorju, v NLB -ju bo nagrada za petino višja kot lani, več bodo dobili tudi v Petrolu.

"Glede na naše poslovne rezultate bomo izplačali nagrado za poslovno uspešnost v znesku 1600 evrov bruto. To je v skladu z dogovorom, ki ga sprejmemo vsako leto," je povedala Sara Habjan s Petrola.

V javnem sektorju božičnic ni, čeprav si sindikati prizadevajo, da bi božičnica postala zakonsko obvezna. "Bili smo veseli napovedi ministra Mesca (Luka Mesec, op. n.), ko je v okviru sprememb zakona o delovnih razmerjih napovedal obvezno božičnico, ki bi potem veljala tudi za zaposlene v javnem sektorju," je povedala Lidija Jerkič, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Lani je povprečna božičnica znašala skoraj 1400 evrov, dobilo jo je 400.000 zaposlenih, kako bo letos, pa bo znano konec februarja, ko bodo na voljo vsi podatki.

Sindikati si prizadevajo, da bi bilo izplačilo božičnice obvezno