Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Nadzorni svet Darsa se je v ponedeljek sešel na izredni seji in obravnaval tematiko, objavljeno v rubriki Fokus na POP TV in v oddaji Tarča na RTV SLO. "V zvezi s tem je sprejel sklep o izvedbi forenzične revizije določenih poslov. V nadaljevanju je nadzorni svet sprejel vsebino poročila svojih aktivnosti, ki jo bo 8. novembra 2023 posredoval Slovenskemu državnemu holdingu (SDH)," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Hajdinjak je podal odstopno izjavo z namenom, da ne bo Dars talec medijskih objav in da bo dokazal, da ni odgovoren," je za Odmeve dejal predsednik nadzornega sveta Darsa Andrej Šušteršič. Dodal je, da se je Hajdinjak poslovil brez odpravnine.

Nadzorni svet je še konec oktobra zagotavljal, da uprava Darsa v trenutni sestavi deluje dobro, domnevne nepravilnosti, ki jih bodo pregledali pristojni organi, pa da so se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva. Po odstopu Hajdinjaka je bil za predsednika uprave Darsa za šest mesecev imenovan član uprave, pristojen za področje financ in računovodstva, David Skornšek.

Odstop predsednika uprave Darsa

Domnevno podkupovanje za posle z Darsom

POP TV je konec oktobra objavil posnetek, v katerem Rok Snežič prejema 5000 evrov. Kot je tedaj povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču plačal za 90.000 evrov podkupnin, denar pa naj bi bil namenjen tudi za stranko SDS.

Razkrit je bil tudi sum kartelnega dogovarjanja pri oddajanju posla avtovleke pokvarjenih ali ponesrečenih tovornih vozil z avtocest ter domnevno favoriziranje enega od ponudnikov. Rok Snežič in Valentin Hajdinjak sta očitke v oddaji 24 ur zavrnila, prav tako tudi SDS.

SDH je nato nadzornike Darsa pozval, naj v okviru možnosti nemudoma skrbno presodijo ravnanja predsednika in članov uprave v povezavi z očitanimi nepravilnostmi, povezanimi z domnevnim podkupovanjem. V primeru ugotovljenih kršitev pa so nadzornike pozvali, naj ukrepajo s krivdnim odpoklicem s funkcije.

Oddaja Tarča pa je razkrila še en primer domnevnega urejanja posla na Darsu v zameno za provizijo. Gre za primer lastnika podjetij GB Sport in RGG Investicije Gašperja Bedenčiča, ki naj bi direktorju drugega podjetja v imenu NSi-ja ponujal ureditev posla z Darsom v zameno za petodstotno provizijo.

Gre za razpis za dobavo specialnih strojev, vrednih po 300.000 evrov in več, ki ga Dars še pripravlja. Z razpisom naj bi Dars nabavil približno 15 strojev v vrednosti 4,5 milijona evrov.

Sorodna novica Tarča: Nov primer domnevnega urejanja posla z Darsom za 5-odstotno provizijo

Hajdinjak na čelu Darsa od julija 2020

Hajdinjak je položaj predsednika uprave Darsa prevzel julija 2020, v času vlade Janeza Janše, po predčasnem končanju mandata uprave s Tomažem Vidicem na čelu. Na čelo družbe se je povzpel z mesta podpredsednika NSi-ja, s katerega je nato odstopil, je pa ostal član stranke. Tedanji nadzorni svet Darsa pod vodstvom Pavleta Hevke je poudarjal, da je bilo njegovo imenovanje kljub pretežno politični karieri strokovno.

Vodenje Darsa po Hajdinjakovem odstopu zdaj za šest mesecev prevzema Skornšek, v upravi pa so še Lidija Kegljevič Zagorc, Andrej Ribič in Rožle Podboršek. V Darsu v današnjem sporočilu niso navedli nadaljnjih postopkov glede popolnjevanja uprave. Statut Darsa sicer predvideva upravo z največ pet člani.