Delavcem Vegrada se 28. oktobra izteče odpovedni rok, tako da se bodo lahko začeli prijavljati na zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Delavcem Vegrada se 28. oktobra izteče odpovedni rok, tako da se bodo lahko začeli prijavljati na zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Vegrad
Vegrad Ide ima že več mesecev blokirane račune, zato ni denarja niti za plačilo predujma za začetek postopka stečaja Foto: BoBo
Vegradov klopčič nepravilnosti

Grilova je za Vegrad Inde predlagala stečaj, vendar družba zaradi večmesečne blokade računov nima sredstev za plačilo predujma za začetek postopka stečaja. O predlogu Grilove mora zdaj odločiti služba brezplačne pravne pomoči na celjskem okrožnem sodišču. Ocenjuje, da bo sodišče o tem odločilo v kratkem, saj gre po njenem mnenju za nujno zadevo.

Da bo sodišče o tem odločilo hitro, upa tudi sindikalist Srečko Čater, ki ob tem opozarja, da je to še dodaten vmesni člen, ki "še podaljša zadevo". S tem bodo po njegovem mnenju ponovno dodatno kaznovani delavci, ki so že več mesecev brez izplačil in plačanih prispevkov.

Naslednji v vrsti verjetno Vegrad Montal
Grilova sicer do zdaj še ni dala predloga za stečaj za katero drugo podjetje, povezano z Vegradom, se pa na to pripravlja. Čater pa je v zvezi s tem dejal, da naj bi bil v tem tednu podan tudi predlog za stečaj podjetja Vegrad Montal. Ob tem je ocenil, da je za zamik vseh postopkov verjetno krivo tudi dejstvo, da stečajni upravitelji vodijo hkrati več stečajev. Meni, da bi samo za Vegrad potrebovali kakšnih pet stečajnih upraviteljev.

V četrtek se delavcem izteče odpovedni rok
Delavcem krovne družbe Vegrad, ki je v stečaju od 6. oktobra, pa se v četrtek izteče 15-dnevni odpovedni rok. Tako bodo ta dan od stečajne upraviteljice dobili vse potrebne podatke o terjatvah, ki jih imajo do podjetja, in vso dokumentacijo, potrebno za prijavo na zavod za zaposlovanje. Razdeljevanje dokumentacije bo potekalo dopoldne v Velenju in popoldne Ljubljani.

Zaposleni se bodo nato že lahko začeli prijavljati na zavod za zaposlovanje, prav tako bodo lahko uveljavljali terjatve na jamstvenem skladu. Kdor se bo želel odpovedati pravici do pritožbe, bo lahko izplačilo iz jamstvenega sklada dobil že v drugi polovici novembra, je še povedala Grilova.

Vegrad je po neuspeli prisilni poravnavi, ki jo je predlagala takratna direktorica Vegrada Hilda Tovšak, od 6. oktobra v stečaju. Podjetje je ob stečaju zaposlovalo okoli 580 delavcev, že takoj pa so se pojavili tudi pozivi za stečaj hčerinskih in drugih z Vegradom povezanih družb, ki so plačilno nesposobne in delavcem več mesecev niso poravnavale zasluženih plačil.

Vegradov klopčič nepravilnosti