Direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič in predsednik sindikata v Muri Drago Forjan sta pred sestankom menila, da bi lahko tokrat prišli do dogovora o rešitvi murskosoboškega tekstilnega giganta. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič in predsednik sindikata v Muri Drago Forjan sta pred sestankom menila, da bi lahko tokrat prišli do dogovora o rešitvi murskosoboškega tekstilnega giganta. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki Murenaj bi se pogovarjali o načrtu reševanja Mure v smeri, ki bo poleg zagotovitve socialne varnosti za vse Murine delavce vzpostavil tudi proizvodnjo v realnem obsegu. Foto: MMC RTV SLO
V Muri ni razlogov za stečaj

Tudi ostali udeleženci sestanka v prostorih vlade, nekateri ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki Mure, so bili redkobesedni. Predsednik uprave Mure Zdenko Podlesnik je dejal, da je bil sestanek dober, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je dejal, da bodo podrobnosti znane v petek.

Direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič je še pred sestankom dejal, da bi lahko tokrat "prišli do konca". Na dogovor pa je upal tudi predsednik sindikata v Muri Drago Forjan, ki je ocenil, da bi lahko trenutni predlog, " ki je na mizi, danes dodelali tako, da bi dosegli dogovor".

Lahovnik: Rešitev je treba najti čim prej
Kot je znano, je predsednik vlade Borut Pahor že v ponedeljek sprejel predstavnike sindikata Mure. Na srečanju so se dogovorili, da bo še v tem tednu nov sestanek o reševanju podjetja, na katerem bodo sodelovali nekateri ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki družbe. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je poudaril, da je treba rešitev najti čim prej. Ta mora temeljiti na rešitvi delovnih mest, ki se lahko ohranijo tudi dolgoročno, za druge presežne delavce pa je treba v okviru instrumentov aktivne politike zaposlovanja in socialne varnosti poiskati ustrezne rešitve.

Po pisanju Dnevnika naj bi se na srečanju v sredo resorni ministri Matej Lahkovnik, Franc Križanič in Ivan Svetlik ter direktor Soda Tomaž Kuntarič, direktor Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) Matej Golob Matzele, predsednik uprave NFD Holdinga Stane Valant, prokurist Mure Zdenko Podlesnik in še nekateri drugi pogovarjali o načrtu reševanja Mure v smeri, ki bo poleg zagotovitve socialne varnosti za vse Murine delavce vzpostavil tudi proizvodnjo v realnem obsegu.

Nadzorni svet Mure je po seznanitvi z revizorskim poročilom ugotovil, da Mura še ni insolventna. Upravi predlagajo dopolnitev programa finančnega prestrukturiranja. Prvi nadzornik Henrik Peternelj glede Mure dopušča vse možnosti, od rešitve do potopa. Dejal je, da so kupci zbegani, da bežijo, zato, če ne bo finančne injekcije, je rešitev jasna.

Ohranjenih okoli 1.000 delovnih mest z vložkom nekaj 100.000 evrov
Ohranjanje zdravega jedra Mure bi potekalo prek njenega hčerinskega podjetja Mura in partnerji, ki šiva predvsem za nemški Boss. Če se bodo načrti uresničili, bi zaposlitev v skupini Mura obdržalo najmanj približno 500 delavcev, kolikor jih je zdaj v družbi Mura in partnerji. Hkrati pa bi bilo ustanovljeno tudi trženjsko podjetje. Po podatkih Murinega vodstva bi Mura lahko obdržala približno 1.000 delavcev.

Za uresničitev načrtov naj bi bilo treba vložiti nekaj 100.000 evrov. Polovični lastnik proizvodnega podjetja naj bi z dokapitalizacijo v višini od 100.000 do 200.000 evrov postala PDP, medtem ko naj bi druga polovica, prav tako z dokapitalizacijo, pripadla delavcem. Za dokapitalizacijo drugega trženjskega podjetja pa bodo skušali najti strateškega partnerja. Sod pa bi po pisanju Dnevnika v začetni fazi z raznimi poroštvi pomagal obema podjetjema pri zagotavljanju obratnega kapitala.

V Muri ni razlogov za stečaj