V Lipici imajo letos rekorden obisk in tudi rekordno prodajo konjeniških produktov. Foto: BoBo
V Lipici imajo letos rekorden obisk in tudi rekordno prodajo konjeniških produktov. Foto: BoBo
Lipica še vedno v navzkrižnem političnem ognju

Kmetijski minister Dejan Židan je po seji vlade sicer dejal, da gre za dobrega kandidata, ki je pripomogel k preporodu kobilarne. "Bizjak uživa tudi mojo podporo, saj podpira takšen koncept razvoja Lipice, ki je tudi meni blizu," je poudaril Židan.

"K temu je s svojim delom pripomogel dosedanji direktor, ki v svojem programu obljublja, da se bo število obiskovalcev kobilarne do leta 2017 povečalo na 100.000 in leta 2020 na 130.000," je še dejal Židan. V Kobilarni Lipica sicer potekajo obsežna prenovitvena dela, najobsežnejša v zadnjih letih, vredna dobrih pet milijonov evrov in pol. Kljub prenovitvenim delom število obiskovalcev narašča, še več jih pričakujejo v prihodnjih letih.Bizjaku bi sicer enoletno obdobje vršilca dolžnosti direktorja poteklo konec oktobra. Potem ko ga je 23. septembra med štirimi kandidati izbral svet zavoda, mu mora mandat potrditi še vlada, ki je odločanje o imenovanju direktorja odložila, do tedaj pa sklenila podaljšati mandat sedanjemu vršilcu dolžnosti, je pojasnil Židan in spomnil, da imajo v Lipici letos rekorden obisk in tudi rekordno prodajo konjeniških produktov.

Tesno glasovanje na vladi
Imenovanje Bizjaka za vršilca dolžnosti je bilo po poročanju Radia Slovenija precej tesno, zgolj z enim glasom več. Kar pomeni, da je vlada razdeljena glede bodočega razvoja Lipice. "Dokler se na najvišjem nivoju ali slovenska javnost ne bo odločila, kaj hočemo s kobilarno, do takrat se lahko počaka s polnim mandatom. To pa se mora zgoditi tekom tega mandata," je za Radio Slovenija odločitev vlade komentiral Bizjak, ki pa po novem ne vodi več družbe Lipice Turizem.

Novi prvi mož Lipice Turizma Darko Ravnikar je ugotovil, da družba brez državne pomoči v višini pol milijona evrov ne bo preživela zime: "V kolikor država ne bo prispevala, ne vidim rešitve. Tudi nimamo pogojev za kredite."

Finančnih bremen je veliko, več kot 160 tisoč evrov najemnine državi za hotel Maestoso, 100 tisoč evrov za ogrevanje istega hotela, ki mora biti zaradi dogovora s Casinojem odprt, 250 tisoč evrov dolga do dobaviteljev. Ali bodo lahko decembra prodajali letne karte za golf, še ne vedo, saj se morajo najprej s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov dogovoriti za novo najemno pogodbo. Ravnikar, ki se je že srečal z delavci, ne izključuje niti zmanjševanje števila zaposlenih.

Lipica še vedno v navzkrižnem političnem ognju