Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cantarutti je pred leti že bil zaposlen na GZS-ju, in sicer v tamkajšnjem centru za mednarodno poslovanje, konec leta 2014 pa ga je tedanja vlada imenovala za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu. Tam je ostal do junija lani.

Za novega generalnega direktorja GZS-ja ga je upravni odbor zbornice potrdil konec letošnjega februarja, potem ko se je dotedanja generalna direktorica Sonja Šmuc z vodstvom zbornice dogovorila o sporazumnem zaključku mandata. Štiriletni mandat bi se ji sicer iztekel oktobra letos.

Cantarutti je v predstavitvenem nastopu na februarski seji upravnega odbora GZS-ja kot ključno usmeritev izpostavil program Slovenija 5.0. Prepričan je, da lahko z razvojnim partnerstvom dosežemo strateške cilje slovenskega gospodarstva, kot je 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Poudaril je tudi nujnost zelenega prehoda, pa digitalizacijo, pametno specializacijo, novo industrijsko strategijo ter pomen vlaganj v raziskave in razvoj. Verjame, da je mogoče z novimi pristopi izvoz še nadgraditi, in tudi tu vidi veliko priložnosti za GZS.