Srbska vlada prodaja državni delež v Telekomu Srbija, a ni znano kolikšnega. Foto: EPA
Srbska vlada prodaja državni delež v Telekomu Srbija, a ni znano kolikšnega. Foto: EPA
Telekom Slovenije
Med osmimi podjetji, ki se zanimajo za nakup deleža v Telekomu Srbija, naj bi bil tudi Telekom Slovenije, a za zdaj so to le govorice. Foto: BoBo

Srbska vladna komisija bo sporočila, katera od osmih podjetij so poslala zadovoljujoče predloge za nakup Telekoma Srbije. Kot je za Radio Slovenije poročala Marta Razboršek, ni znano, kolikšen del svojega telekoma želi Srbija privatizirati. Ali želi Srbija prodati 49- ali 51-odstotni delež, ali pa morda celo 100-odstotnega, lahko tako za zdaj samo ugibamo.

Na naslov Telekoma Srbije je prišlo osem neobvezujočih ponudb za privatizacijo srbskega telekomunikacijskega giganta. Srbski premier Aleksandar Vučić sicer ni želel izdati, o katerih podjetjih je govor, dejal je le, da je več zainteresiranih podjetij iz ZDA.

Kot je poročala Marta Razboršek, mediji in analitiki menijo, da je med njimi prek ameriškega investicijskega sklada tudi Deutshce Telekom. Vučić je dejal, da za Telekom Srbije vlada pričakuje višjo ponudbo od 1,1 milijarde evrov, za kolikor ga je želela vlada Demokratske stranke prodati leta 2011.

Analitiki ugotavljajo, da je Srbija ponudbo za prodajo telekoma dala zato, da bi videla, kakšno je povpraševanje. Če bi , denimo, neobvezujočo ponudbo poslali le dve zainteresirani podjetji, bi Srbija od prodaje za zdaj odstopila.

V Srbiji podobno kot v Sloveniji
Kot je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar, prodaja Telekoma Srbija, ki se tako ali drugače vleče že več let, spominja na slovenski primer. Tisto, kar preseneča, je neuradna informacija, da je zanimanje za nakup srbskega operaterja izrazil tudi Telekom Slovenije. Informacija je zaokrožila še v času, ko je bil Telekom Slovenije sam v postopku prevzemanja, kar je nenavadno.

Če podatek drži, o čemer se bomo dokončno prepričali danes, se odpira ogromno vprašanj. Eno med njimi se glasi tudi, s čim bi Telekom Slovenije sploh kupil srbskega operaterja.

S čim bi Telekom Slovenije sploh kupoval?
Če bi Telekom Slovenije sam prevzemal Telekom Srbije, če bi torej manjši prevzemal večjega operaterja, denarja za podvig pa nima, bi moral verjetno izdati za milijardo evrov obveznic ali novih delnic. Za Saša Stanovnika, analitika iz Alte, bi bil takšen podvig nerazumljiv. Če hoče država ohraniti poglavitni delež v Telekomu Slovenije, bi ga morala namreč dokapitalizirati. "Zdi se, da je to prevelik zalogaj za Telekom Slovenije," je dejal Stanovnik.

Obstaja pa scenarij, ki je še uganka ali celo račun brez krčmarja, in sicer, da bi prišel neki kapitalsko močan lastnik, omenja se Telekom Austria ali sklad Apollo, ki bi najprej dokapitaliziral, torej vložil v Telekom Slovenije in nato prevzel še Telekom Srbije. Z dokapitalizacijo bi se delež slovenske države v Telekomu Slovenije zmanjšal. To bi bila privatizacija na drugačen način.

"Je pa treba dodati, da je v tem scenariju še največji problem časovni načrt. Najbrž Srbi želijo izpeljati čim hitreje. To pomeni, da bi morali biti naši zelo hitri pri tej dokapitalizaciji," opozarja Stanovnik.

Gre le za vpogled v poslovanje?
Mogoče pa Telekom Slovenije želi priti le do skrbnega pregleda srbskega operaterja, do vpogleda v njegovo poslovanje. A do tega bo prišel le, če bo veljal za verodostojnega kupca, če ga bodo torej Srbi spustili naprej. To bo znano danes.

V splošnem pa bo privatizacija Telekoma Srbija pokazala, koliko je res zanimanja za telekomunikacije v regiji in po kakšni ceni. Morda lahko pomaga razumeti zaplet in razplet neuspešnega tretjega kroga prodaje slovenskega telekoma, je še poročala Maja Derčar.