Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Instagramovi strani Delozlom so od novembra lani zbrali več izpovedi študentk in študentov, delavk in delavcev, ki so jim na trgu dela kršene pravice.

Po eni od njih je nadrejeni zahteval od delavca brez predhodnega dogovora z njim, da tri tedne dela od 9. do 23. ure, čeprav je imel delavec vmes zdravniški pregled. Delodajalec je zahteval, da pregled prestavi.

Za to situacijo je krivo predvsem pomanjkanje regulacij. Potem pa nekateri pravijo: "službe so, a nihče noče delati". Seveda noče delati, kajti mnoge "službe" niso vredne svojega naziva. Z nobenih človekom se ne bi smelo tako ravnati.
-Slovencelj_1.1 2020-02-03T15:50:09+01:00
Jaz še nisem naletel na privatnika, ki bi rekel "dobro mi gre". Bog ne daj, da greš do njega za povišico. Se ti revež tako zasmili, da bi mu dal kakšen evro, da bo lažje prišel skozi mesec. Je pa vsako leto denar za nov Audi in "investicije" na morju.
-Dynamite 2020-02-03T16:21:07+01:00
Groza, da imajo delodajalci pravico postavljati pogoje, koga bodo zaposlili. Kot da bi delavci imeli pravico si sami iskati službo, ali kdaj bodo šli na porodniško, stranke same odločati kaj bodo kupile... Krasni nori svet. :)
-MurMurMurenček 2020-02-03T15:25:51+01:00
Delodajalec je na koncu vsega kriv. Bolje da zaprejo vsi po vrsti in gremo vsi v javno upravo. Tam takšnih problemov ni.
-neznantalec 2020-02-03T15:28:13+01:00
Sorodna novica "Zelo ste simpatični, ampak potrebujemo osebo, ki nam ne bo ušla na porodniško"

Do zdaj prejeli 190 pričevanj
Inštitut 8. marec, ki je v javnosti znan zlasti po kampanji #jaztudi, in projekt Delozlom, ki je aktiven na družbenem omrežju Instagram, sta se povezala v boju za delavske pravice. V peticiji, ki sta jo sprožila, na primer zahtevata okrepitev delovne inšpekcije in spremembo prekarnih zaposlitev v redna delovna razmerja.

Izpoved ene od honorarnih delavk pa govori o tem, da je izgubila delo, potem ko je po enem letu dela prosila za zvišanje honorarja. Na inštitutu v okviru kampanje #jaztudi še vedno zbirajo pričevanja žensk, ki so žrtve nasilnih moških.

Do zdaj so prejeli že 190 pričevanj. Dobrih 15 odstotkov vseh opisuje spolno nadlegovanje in nasilje, ki se je zgodilo na delovnem mestu.

Odprla firmo, zaposlila mlado punco, ki je bila že noseča, vendar tega ni povedala. Bila je več na bolniški kot v službi, tudi v službi so jo skoz hormoni dajali in so se stranke pritožovale. Najela kredit za njeno plačo, upam, da nama uspe splavati, ker v nasprotnem primeru lahko zapreva.Takšno je življenje podjetnika... stres okoli in okoli, na začetku niti stroškov ne pokriješ in potem te še delavec zaj... Lahko je bentit preko delodajalca, jaz bi vsakemu nergaškemu delavcu dal možnost odpreti lastno podjetje in naj splava, naj se iz meseca v mesec trudi za promet. Lahko je kleti šefa in čakati na 15. da bo plača, pa če je bilo delo ali pa ne...
-pohorjezeleno 2020-02-03T15:44:21+01:00
Še kakšna izkušnja iz javnega sektorja. V našem podjetju je dve leti nova delavka. Dela občasno tudi z mano, običajno pa drugje. Punca je velika, suha in lepa. Poročena je z možem z nadpovprečno plačo. Imata majhnega otroka in urejata stanovanje. Lahko bi bila manekenka. Kaj mislite, komu je trn v peti? Kdo govori grdo o njej? Ne otipavamo je moški kolegi. Niti ne govorimo grdo o njej, ali pa kaj bi ji delali. Tudi moža ji ne zavidamo. Vse to pa počno ženske. Fina da je. Vzvišena, počasna, glupa,... Meni se zdi glede sposobnosti in pridnosti enaka kot druge. Noben nov še ni nikoli vsega znal in tudi ne bo, zato pa se to nauči. Dela lahko že samostojno. Nad njo pa se izvaja mobing. Šefica godrnja, če gre na bolniško zaradi otroka, sodelavke so ji fovš. Fovš so ji telesa in moža. Pa je med prvimi za nadomeščanje in med zadnjimi za želje za dopust.Naslednja dogodek. Sodelavka se skloni in išče nekaj po spodnjem predalu med malico v kuhinji. Zbranemu občinstvu ni ušel trakec od tangic. Medtem, ko smo bili moški tiho, jo začne zbadati starejša sodelavka zaradi njenega spodnjega perila. Tretja dogodek. Imamo debelejšo sodelavko s precejšnjim trebuhom. Kadar se močno sklanja ali steguje, ji zna trebuh pogledati ven. Kdo se nad tem javno zgraža? Moški ali ženske? Javno so ji že očitale, naj obleče večjo bluzo, da ji ne bo ušla izza hlač. Četrto: Tožarjenje. Obstajajo nekatere, ki si podajajo kljuke šefičine pisarne kjer tožarijo. Obstajajo nekatere, ki takoj všečkajo šefičine objave na facebooku in so sploh in oh priliznjene do nje. Še ena predvsem ženska lastnost. Čas bi že bil, da se neha obtoževat moške za vse slabo. Ženske so dostikrat še slabše od moških, vsekakor pa nič boljše in daleč od nedolžnosti. Moški bi sodelavko prijel za rit a je ne sme in je ne prime, ženska ji jo pa zavida in ji za hrbtom in tudi javno nagaja, če le more.
-topol 2020-02-03T17:35:08+01:00
Za malo spodbude: jaz sem svojega bivšega delodajalca, ki mi je po 4 letih dela dal novo pogodbo s katero mi je spreminjal status iz nedoločenega v določen čas, tožil kot psa. Tožbo sem na Lj delovnem in socialnem sodišču z lahkoto dobil. Vsega skupaj mi je dolžan preko 6.000 EUR zaradi kazni in plačila mojih sodnih stroškov. Seveda je povsem poniknil, zaprl firmo, zato se mu vse skupaj šteje v kazensko evidenco. Pri 51 letih mu s tako kartoteko želim vso srečo preživeti do penzije in v njej. Kazen mora biti, absolutno, vedno.
-Boris_j 2020-02-03T19:27:31+01:00
S 800 neto na mesec si reven in NE mores imeti dostojnega zivljenja. To je DEJSTVO!
-Torpedo 2020-02-03T16:22:11+01:00
"Zakaj se ne bi delile informacije o lušnih in prijaznih kelnarcah? Več bo takih, bolj bo gostinstvo cvetelo! (...)" Foto: Facebook

Skupina moških ocenjevala natakarice
Veliko ogorčenja je vzbudila skupina približno 4000 moških na družbenem omrežju Facebook, ki so jo odkrili v nedeljo. Skupina je ocenjevala natakarice na fotografijah, posnetih skrivoma.

"Namen skupine je bil objavljati fotografije natakaric, ki jih gostje fotografirajo skrivaj, nato pa jih ocenjujejo in rangirajo glede na njihov videz. Čeprav je administrator v nedeljo skupino umaknil, se je pojavila nova skupina," je za MMC dejala Nika Kovač z Inštituta 8. marec.

Po protestu inštituta je administrator stran za ocenjevanje umaknil z družbenega omrežja, a se je kmalu pojavila nova skupina. V tem primeru so ocenjevali tiste natakarice, ki so bile fotografirane s privoljenjem, je še povedala Kovačeva.

Mene zelo moti in kot gostjo v lokalu sredi poletja na vrtu zelo prizadane nespoštljivo obnašanje natakaric, ko mi direktno v obraz moli svoj goli trebušček z persingom v popku, ko sprejema naše naročilo...oprostite, na javnem prostoru zahtevam kulturen pristop do nas starejših gostov, ki redno prinašamo denar v kaso.In dajte tisto noro glasbo malo utišat, ker sem prišla na klepet s prijateljicami in ne na koncert.
-marelica7 2020-02-04T07:54:19+01:00
Stalno se pojavlja neka želja po reševanju ljudi, ki si ne želijo reševanja. Vsaka opravilno sposobna oseba zagotovo ve, kakšni so pogoji dela v strežbi v lokalih. Teženje alkoholikov je na dnevnem redu. Če oseba to obvlada, potem lahko dela. Če ne, naj si najde drugo delo. Tri zaposlene v podjetju, kjer sem tudi jaz, delajo na črno občasno še v lokalu. Nobena od teh treh si ne želi nekih rešiteljic. Znajo same prav dobro poskrbeti zase. Na njih se pozna delo zgolj na jeziku - preveč preklinjajo. Šefi jih plačujejo redno, skratka vse ok. Zakaj si nekateri ne morete priznati resnice. Svet ni samo lep, rožice niso vsem postlane in ženske točno vedo, koko se služi s svojimi čari.
-topol 2020-02-03T16:37:54+01:00
V resnici kelnarce zastopjo te štose, nisem še videl nekega nadlegovanja, ki bi bilo izven privolitve (pa verjamem da so). Feministke sprijaznite se, da pač mlade punce rade vidijo, da jih kdo pogleda, oziroma še kaj reče. Če pa je pod prisilio, to je pa druga pesem. Ni pa potrebno ženskam zbiti vso seksualnost, to se mi ne zdi ok. Najbolj bosa se mi pa zdi, kaj bi pa ti rekel, če bi bila to tvoja 18 letna hčerka.... Am, hčerka je stara 18 let, če bo želela, da jo kdo ogovori, celo prime za rit, naj jo, njena rit, ne moja. Če pa bo nadlegovana je pa druga pesem...
-ffffff 2020-02-03T16:30:21+01:00
[i]če je v obraz grda, ima pa mogoče velike joške, če nima niti velikih jošk, pa ziher dobro kuha[/i]. - super, jaz podobno pravim za moške: če je grd ko smrt, pa mogoče še ni plešast. Če je tudi plešast, je mogoče vsaj bogat. če niti to ni, ma pa morda ogromnega tiča. Če pa še to ne, pa je ziher ful faca in piše seksistične/mizogine komentarje po fejsu in misli, da je smešen. jao, ljudje.. hec je hec, ampak tole je pa za bruhat. Piscu tega krasnega manifesta na tej FB strani privoščim hčerko, ki mu bo pri sedemnajstih povedla, da se je zaposlila kot kelnarca v najbližji gostilni.
-la.sonrisa 2020-02-03T15:34:36+01:00