Premier Borut Pahor meni, da lahko država danes z optimizmom gleda v prihodnost podjetja Boxmark in zaposlenih. Foto: BoBo
Premier Borut Pahor meni, da lahko država danes z optimizmom gleda v prihodnost podjetja Boxmark in zaposlenih. Foto: BoBo
Preventove šivilje
Povpraševanje po nekdanjih Preventovih šiviljah je veliko, pravi stečajni upravitelj podjetja Prevent avtomobilski deli Grega Erman. Foto: BoBo
Pahor, Radićeva in Svetlik na Koroškem

Pahor, ki je Prevent in novo Boxmarkovo proizvodnjo v Slovenj Gradcu obiskal z ministrom za delo Ivanom Svetlikom in ministrico za gospodarstvo Darjo Radić, z optimizmom gleda na prihodnje možnosti podjetja Boxmark kot "pomembnega dobavitelja za avtomobilsko industrijo".

Se bodo slovenski dobavitelji povezovali?
Prepričan je, da je tudi prihodnost delavcev, ki so dobili nazaj delo, optimistična. Po ogledu proizvodnje šivanja avtomobilskih sedežnih prevlek je predsednik vlade Borut Pahor dejal, da se s tem na Koroškem ohranja znanje, ki je pomembno za ustvarjanje primerjalnih in konkurenčnih poslovnih priložnosti Slovenije.

Tudi Radićeva pozitivno ocenjuje razplet dogodkov v Preventu. Dejala je, da jo je prav dogajanje v Preventu napeljalo k razmišljanju o tem, kaj vse premorejo slovenska podjetja, ki delujejo na področju avtomobilske industrije. Na ministrstvu zato podpirajo idejo o povezovanju slovenskih dobaviteljev v evropski in svetovni avtomobilski industriji ter iskanju novih razvojnih priložnosti v okviru tega.

Svetlik zadovoljen z odzivom organov ministrstva
Boxmark, novi najemnik dela nekdanjih Preventovih proizvodnih prostorov, bo lahko zaprosil za državne subvencije za vlaganje in zaposlovanje. Po besedah ministrice bo pri tem treba paziti na mejo do 40 odstotkov državne pomoči. Glede možnosti kapitalskega vstopa države v podjetje, kar je omenjala v preteklosti, pa je dejala, da o tem država zdaj ne razmišlja.

Minister Svetlik je pohvalil odziv in delo vseh pristojnih ustanov v okviru ministrstva, ki so pomagali na novo brezposelnim. Teh je bilo ob stečaju dveh Preventovih družb 1.260. Centri za socialno delo so tako dodelili denarne socialne pomoči 304 delavcem, ki so bili do nje upravičeni, in jim nudijo tudi psihosocialno pomoč. Na novo brezposelne so prijavljali zavodi za zaposlovanje, danes pa prvi delavci dobijo nadomestila za čas brezposelnosti v avgustu. Zavodi jih vključujejo tudi v različne programe aktivne politike zaposlovanja.

"Združili so se nacionalni, socialni in poslovni interesi"
"Združili so se nacionalni, socialni in poslovni interesi," je dejal direktor Boxmarka Marjan Trobiš, ki je zadovoljen z zagonom proizvodnje v Slovenj Gradcu, načrtuje pa jo še v Radljah ob Dravi. Izrazil je pozitivno presenečenje nad ugotovitvijo, kako dobro znajo svoje delo po prekinitvi opravljati nekdanje Preventove šivilje. Stečajni upravitelj podjetja Prevent avtomobilski deli Grega Erman je dodal, da je povpraševanje po njih veliko.

Erman je izrazil mnenje, da stečajni postopek poteka korektno in da z najemnikom, ki je znova zagnal proizvodnjo, dobro sodelujejo. Pojasnil je, da bodo zaposleni, ki so nekaj dni nadaljevali delo še v okviru stečajnega postopka, plačila za to predvidoma prejeli do konca tega tedna. Glede izplačil iz jamstvenega sklada pa je dodal, da so podatki pripravljeni, delavci pa bodo predvidoma sredi oktobra dobili izplačane tri plače in del odpravnin.

Pahor, Radićeva in Svetlik na Koroškem