Kanin bo po desetletjih turizma začel samevati. Foto: Mariša Bizjak
Kanin bo po desetletjih turizma začel samevati. Foto: Mariša Bizjak
Ni denarja za stečaj ATC-ja Kanin


Predlog za stečaj ATC-ja Kanin je na začetku meseca podal direktor družbe Aleš Uršič. Takrat je pojasnil, da mu namreč ni preostalo drugega, potem ko je lastnike družbe pozval k dokapitalizaciji, ti pa so mu povedali, da za to nimajo denarja.
Po Uršičevih ocenah bi morali lastniki za nadaljnje delovanje ATC-ja Kanin zagotoviti 2,6 milijona evrov, s čimer pa se ni strinjal bovški župan Siniša Germovšek. Zadnji si je prizadeval predvsem za sklic skupščine delničarjev, na kateri bi govorili tako o dokapitalizaciji kot drugih mogočih rešitvah in možnostih ponovnega obratovanja smučišča.
Polno snega, a zagodla jo je pretrgana jeklena vrv
Po slabi sezoni, ki jo je po le mesecu dni delovanja zaustavila nesreča gondolske žičnice, se družba ATC Kanin, ki upravlja smučišče na Kaninu, utaplja v dolgovih. Podjetje, ki je bilo že pred letošnjo smučarsko sezono zelo zadolženo, je po nesreči ostalo brez prihodkov, dolgovi pa so le naraščali.

ATC Kanin je 18 zaposlenim, ki so sicer doma, dolžno tudi tri zadnje plače. Za popravilo gondolske žičnice bi potrebovali vsaj 80.000 evrov, za pokritje stroškov ene sezone skoraj milijon evrov, prihodkov pa letos praktično ni bilo.

Smučišče na Kaninu so želeli reševati tudi v zadrugi turističnih delavcev, za katero je bovški župan povedal, da ima več dobrih zamisli o reševanju nastalih težav. Bovški turistični delavci so ugotovili, da bodo brez zimske in poletne sezone na Kaninu težko preživeli, zato želijo dejavno sodelovati pri iskanju rešitev za popravilo gondolske žičnice in za možnosti ponovnega obratovanja smučišča.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je danes začelo tudi stečaj nad družbo ATC Turizem. Sodišče je za upravitelja imenovalo Aleksandra Šimona, upniki pa imajo prav tako do 26. septembra čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic.

Ni denarja za stečaj ATC-ja Kanin