Temeljni kamen sta položila premier Miro Cerar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Foto: Twitter
Temeljni kamen sta položila premier Miro Cerar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Foto: Twitter
Za 13 kilometrov ceste 230 milijonov
Temeljni kamen za AC v Gruškovju

V Lancovi vasi pri Ptuju so položili temeljni kamen za graditev prvega dela, sedemkilometrskega odseka manjkajoče avtoceste, ki sicer z manjšimi deli poteka že od avgusta.

Začetka del na tem edinem 13-kilometrskem odseku brez avtoceste med Hamburgom in Solunom se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je povedal, da je prav položitev temeljnega kamna izkaz pričakovanja, da bo celoten odsek manjkajoče avtoceste končan v skladu z zastavljenim rokom, torej do začetka poletja 2018. Ob tem je dodal, da želijo prihodnost soustvarjati tudi z novimi gradnjami.

"Naša vlada si bo nadvse prizadevala, da se gradnja konča v roku in da to ne bo zadnja gradnja, s katero se ukvarjamo. Nameravamo ne le obnavljati ceste, pač pa tako na področju cest kot železnic in druge infrastrukture narediti še mnogo, kajti Slovenija mora iti naprej," je o izzivih, ki so pred njegovo vlado, dejal Cerar.

Večja prometna varnost in konec gneč
Prvi mož Družbe za avtoceste RS (Dars) Matjaž Knez je poudaril, da bodo z dokončanjem odseka zagotovili večjo prometno varnost in pretočnost na cesti, ki zaradi hude gneče največ preglavic povzroča predvsem ob poletnih koncih tedna. Dejal je tudi, da bo dokončanje omenjenega odseka pomembno za tamkajšnje prebivalstvo.

Dars bo za omenjeni projekt odštel 230 milijonov evrov, od tega bo del denarja črpal iz posojila Evropske investicijske banke, še vedno pa potekajo tudi pogovori za okoli 60 milijonov evropskega denarja. Preostanek bo moral pokriti z lastnimi sredstvi, Knez pa zagotavlja, da je pridobitev evropskega denarja tik pred uresničitvijo. Ob tem ni pozabil povedati, da so skozi postopek recenzije predvidene stroške znižali za 12 milijonov evrov.

Ker je bilo tudi v tokratnem postopku izbire izvajalca nekaj pritožb, so načrtovani začetek gradnje maja letos zamudili, kljub temu pa načrtujejo, da bi po dokončanju del konzorcija s Pomgradom na čelu prvi odsek lahko končali septembra 2017, celotnega pa do julija 2018.

Za drugi del še iščejo izvajalca gradbenih del
Za drugi, nekaj več kot petkilometrski del poteka razpis za izvajalca gradbenih del. Na razpis, ki je ocenjen na 74,84 milijona evrov, se je prijavilo pet ponudnikov, med katerimi je najnižjo v vrednosti 46 milijonov evrov oddalo podjetje Euroasfalt iz Sarajeva. To je predtem že dobilo 6,2 milijona evrov vreden posel uvodne faze drugega dela projekta.

Za 13 kilometrov ceste 230 milijonov
Temeljni kamen za AC v Gruškovju