Izkopavanja naj bi trajala še približno štiri tedne, ko bodo celotno gradbišče povsem prevzeli delavci glavnega izvajalca gradbenih del Pomgrada ter njihovi partnerji. Foto: Danijel Poslek
Izkopavanja naj bi trajala še približno štiri tedne, ko bodo celotno gradbišče povsem prevzeli delavci glavnega izvajalca gradbenih del Pomgrada ter njihovi partnerji. Foto: Danijel Poslek
Arheološko najdišče
Na gradbišču prvega dela manjkajočega avtocestnega odseka med Draženci in Gruškovjem imajo trenutno glavno besedo arheologi. Foto: Danijel Poslek
Arheološka izkopavanja pred gradnjo avtoceste

Na gradbišču prvega dela manjkajočega avtocestnega odseka med Draženci in Gruškovjem imajo trenutno glavno besedo arheologi. Ti opravljajo izkopavanja, ki naj bi trajala še približno štiri tedne, ko bodo celotno gradbišče povsem prevzeli delavci glavnega izvajalca gradbenih del Pomgrada ter njihovi partnerji. "Do zdaj smo odkrili strukture, ki kažejo na poselitev in uporabo tega prostora. Same najdbe pa kažejo na uporabo prostora v rimskem času, nekaj najdb pa tudi kaže na to, da je bil prostor poseljen in v rabi v času prazgodovine. Bolj natančno pa bomo videli kasneje, ko bodo najdbe očiščene in obdelane ter se jim bo lahko določila starost," je o najdbah na trasi bodoče avtoceste danes spregovorila arheologinja Pavla Peterle Udovič iz podjetja Arhos.

Preiskave tega terena so sicer opravili že v preteklosti, zato Udovičeva realno ne pričakuje, da bi naleteli na kaj takšnega, kar bi njihova izkopavanja močno podaljšalo ali pa celo zamaknilo gradbena dela. "Pričakujemo neko manjše naselje iz časa pred 2000 leti, torej iz časa rimskega obdobja, prav tako lahko glede na najdbo keramike pričakujemo naselbino iz prazgodovine. Vendar zdaj smo še tako na začetku, da kaj natančno ne moremo reči o tem, ali lahko najdemo kaj izjemnega. A to je čar arheologije, da nikoli ne vemo, kaj nas še čaka v naslednjih metrih in v 40 centimetrih globine," dodaja Udovičeva.

Začetna gradbena dela in območje arheoloških izkopavanj pa so si danes ogledali tudi predstavniki Pomgrada in uprava Darsa s predsednikom Matjažem Knezom na čelu. "Tudi gradbinci so že na gradbišču. Sicer dela še ne potekajo tako intenzivno kot pri arheoloških izkopavanjih, ampak počasi dovažajo opremo. Pripeljali so že garnituro za vrtanje pilotov na mestu, kje bomo gradili prvi nadvoz. Poteka tudi zakoličenje, rušijo se objekti, ki so bili odkupljeni, ker so na trasi avtoceste. Intenzivneje pa pričakujemo, da se bodo dela odvijala konec tedna in se potem vedno bolj stopnjevala," je o gradbenih delih danes povedal vodja projekta pri Darsu Bogdan Vrezner, ki prav tako zatrjuje, da so dela načrtovana tako, da zamud ne bo.

"Pričakujemo, da bodo arheologi sproti čistili traso pred gradbinci, tako da teh zapletov ne pričakujemo. Ugotavljamo, da se dela planirana tako, da se ne prekrivajo in bodo arheologi sproti zagotavljali čiščenje trase, gradbinci pa bodo brez problemov opravili svoje delo," je optimističen Vrezner.

Sicer pa Dars trenutno izbira tudi izvajalca za glavna gradbena dela za drugi odsek avtoceste. Odločitev o tem naj bi bila znana na začetku septembra, prispelo je pet ponudb. Najcenejšo je oddalo podjetje Euroasfalt iz Sarajeva, ki je bilo tudi izbrano za pripravljalna dela na drugem delu manjkajočega avtocestnega odseka.

Danijel Poslek, Radio Slovenija

Arheološka izkopavanja pred gradnjo avtoceste