Predsednik uprave NLB-ja je v pogovoru za Večer tudi potožil, da veliko menedžerjev vozi veliko boljše avtomobile, kot si ga je zaželel sam, vendar jih nihče ne postavlja na prvo stran časopisja. Foto: BoBo
Predsednik uprave NLB-ja je v pogovoru za Večer tudi potožil, da veliko menedžerjev vozi veliko boljše avtomobile, kot si ga je zaželel sam, vendar jih nihče ne postavlja na prvo stran časopisja. Foto: BoBo

Medja je v pogovoru za Večer povedal, da je uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) takoj po nastopu mandata začela sistematično pregledovati portfelj banke, predvsem 200 izpostavljenosti do komitentov, ki so konec lanskega leta pojasnili 80 odstotkov slabih kreditov, in praktično vse izgube in dokapitalizacije.

40 odstotkov teh 200 izpostavljenosti je obstajalo že ob koncu 2006, drugih 40 odstotkov pa je nastalo v 2007 in 2008. Preostalih 20 odstotkov je nastalo pozneje zaradi nabiranja obresti, prestrukturiranj ... Ob letošnjem polletju je bil tako delež slabih posojil v NLB-ju 31-odstoten.

Medja je povedal, da ga je presenetilo kar nekaj ugotovitev, saj je v nekaterih primerih šlo za prijateljsko, politično in nepravilno podeljevanje kreditov. Ob tem je poudaril, da izgubljenih milijard zaradi slabih posojil v celoti ni mogoče povrniti, odgovornost vodstva pa je, da se zgodbe iz preteklosti ne ponovijo več.

"Te stvari so v preteklosti. V bančništvu se ladja ne obrne čez noč, čeprav javnost pričakuje hitreje. Naša glavna odgovornost ni v celoti povrniti teh milijard, ker jih ne moremo, ker jih ne bo. Naša glavna odgovornost je zagotoviti, da se to ne bo več zgodilo," je povedal Medja.

Predsednik uprave NLB-ja je tudi zagotovil, da se v banki sistematično ukvarjajo s primeri, ko je šlo za nepravilnosti. "Ukrepamo, smo ukrepali in bomo ukrepali. Ampak ne objavljamo," je povedal in še pojasnil, da so že naznanili nekatere sume kaznivih dejanj.

Na prodajo Mercatorja ni nihče vplival
Medja je tudi pojasnjeval kriminalistično preiskavo glede domnevne zlorabe notranjih informacij pri poslih z delnicami Mercatorja. Anonimno prijavo je znova povezal z dejavnostmi za preobrazbo banke, ki jih izvaja uprava. Zagotovil je, da v NLB ni prišel prodajat Mercatorja, prav tako pa da nanj ni vplival nihče iz hrvaškega Agrokorja, kupca Mercatorja.

Povedal je tudi, da se v prodajo Mercatorja ni vmešavala politika, saj ga politiki ne kličejo in ga niso klicali pred prodajo Mercatorja. S premierko Alenko Bratušek pa se je pogovarjal relativno poredko in "to o banki, o tem, kakšni scenariji in kakšne poti so pred njo".

Napadi bi se dogajali vsakomur
Medja je sicer prepričan, da bi se napadi in pritiski na predsednika uprave NLB-ja dogajali komur koli, ki bi sedel na njegovo mesto.

"Če je moja teza pravilna, da skušajo prekiniti procese prestrukturiranja, potem miru ne pričakujem, saj so doze škandalov pripravljene vnaprej in bodo verjetno še servirane," je ocenil in zagotovil, da je banka na napade pripravljena.

"Imamo celovito upravo z domačimi in tujimi strokovnjaki z veliko izkušnjami. Banka bo program prestrukturiranja izpeljala in poskusi tistih, ki jo želijo iz lastnih interesov destabilizirati, ne bodo uspeli," je še opozoril.