"Uprava družbe bo zato tudi v prihodnje ravnala s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika in bo, če bo ugotovljeno, da so izpolnjeni pogoji za vložitev odškodninskih tožb, zaščitila interese družbe," pravijo v Luki Koper. Foto: MMC RTV SLO

Prepričani so, da so nekateri posli, ki jih je sklenila nekdanja uprava, družbi povzročili škodo. V tožbi so izpostavili posle s podjetjem Grafist in podjetjema Adriasole in Ecoporto, odkup in rušenje skladišč na potniškem terminalu v Kopru, nakup nepremičnine z objektom Luna v Sežani in stroškovna upravičenost vodenja investicije podaljšanja prvega pomola.

Zaradi enega posla tožijo tudi nadzornike
V enem primeru, in sicer v povezavi z nakupom poslovnega deleža v slovaškem podjetju TT Invest, pa je Luka Koper tožbo vložila ne le zoper nekdanjo upravo, temveč tudi zoper nekdanji nadzorni svet.

Časar prepričan o neutemeljenosti obtožb
Da je za tožbe slišal, je potrdil tudi Časar. "To je politično dejanje," je prepričan in dodal, da so tožbe neutemeljene, saj posebna revizija kljub dvema aneksoma po njegovem ni pokazala ničesar.

"Luka Koper dela uspešno zaradi naložb, ki smo jih izpeljali mi, kar je večkrat zatrdil tudi gospod Veselko," je še dejal in pri tem izpostavil podaljšanje prvega pomola, nakup dvigal in dodatna skladišča.

Tožba na podlagi izsledkov revizije
Da je bila družba oškodovana, je uprava sklenila na podlagi poročila posebne revizije revizijske hiše Pricewaterhousecoopers, mnenja odvetniških pisarn in cenitvenih poročil. Delničarji Luke Koper so namreč na skupščini 26. marca izglasovali, naj uprava v šestih mesecih preuči obstoj odškodninske odgovornosti in zoper nekdanje vodstvo vloži odškodninske tožbe.

Poleg predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja so bili med člani nekdanje uprave še Aldo Babič, Marjan Babič in Boris Marzi.