HE Brežice. Foto: BoBo
HE Brežice. Foto: BoBo

Letošnja zima se je po podatkih Agencije RS za okolje uvrstila med 13 najmanj namočenih od leta 1961. Raven padavin je bila podpovprečna povsod, razen na severu Prekmurja. Še posebej suh je bil marec, ko večino meseca ni bilo prav nobenih padavin in je bil eden najbolj sušnih v zadnjih 30 letih. Vse to se zelo pozna tudi v vodnatosti rek po državi, ki je bila do padavin v teh dneh zelo skromna.

Tako je tudi proizvodnja elektrike iz hidroelektrarn – ta je na primer po zadnjih agregatnih statističnih podatkih v 2020 predstavljala nekaj več kot 10 odstotkov celotne proizvedene elektrike v državi – v primerjavi z zimskim obdobjem pred letom dni občutno upadla. Če je med decembrom 2020 in koncem marca 2021 proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah, ki sodijo v skupino Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) – to so elektrarne na Dravi in Soči ter 49-odstotni delež elektrarn na spodnji Savi, znašala 1381 gigavatnih ur, bo med decembrom 2021 in koncem marca 2022 po ocenah HSE dosegla 748 gigavatnih ur, kar je medletno okoli 46 odstotkov manj.

Proizvodnja medletno manjša za okoli 48 odstotkov

V skupini Gen energija, ki upravlja hidroelektrarne na preostalem delu Save, ima pa tudi večinski delež v upravljavcu elektrarn na spodnji Savi, so medtem navedli, da je proizvodnja v elektrarnah na Savi v omenjenem obdobju dosegla 202,5 gigavatne ure in bila medletno manjša za okoli 48 odstotkov. Realizacija je bila zadnje štiri mesece tudi za 36 odstotkov pod načrti, medtem ko je bila leto prej 24 odstotkov nad načrtovano.

V HSE-ju so pojasnili, da nizek vodostaj prinaša izzive pri nudenju sistemskih storitev. V nočnem času sta praktično celoten delež sistemskih storitev izvajala bloka 5 in 6 v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ). Povečana proizvodnja v Šoštanju tudi sicer nadomešča izpad iz hidroelektrarn v skupini HSE. V prvem letošnjem četrtletju bo TEŠ glede na enako obdobje v 2021 proizvedel 10 odstotkov več elektrike, glede na 2020 pa bo proizvodnja večja za 47 odstotkov.

V Gen energiji medtem pravijo, da s tehničnega vidika nizki pretoki ne predstavljajo večjih izzivov za obratovanje hidroelektrarn. V zadnjih 15 letih so imeli podobno sušno obdobje v zimskih mesecih leta 2012, ko je bila proizvodnja na podobno nizkih ravneh, samo v marcu celo nekoliko nižja kot letos. "Zgodovinsko gledano gre za pretoke, ki so izredno nizki za to obdobje in se navadno ne dogajajo, se pa zgodijo vsake toliko," navajajo.

V Gen energiji izpad nadomeščajo z delovanjem TEB-a

V skupini izpad proizvodnje hidroelektrarn nadomeščajo z obratovanjem Termoelektrarne Brestanica, kadar je cena energije na trgu višja od lastne cene te plinske termoelektrarne, ki je bila v zadnjih letih večkrat posodobljena. Ker so cene elektrike trenutno zelo visoko, je tudi proizvodnja v termoelektrarni bistveno nad načrtovano. Predvsem je odstopala v decembru, januarju in marcu, medtem ko je bil februarja, pred ruskim napadom na Ukrajino, razkorak nekoliko manjši.

Proizvodnja v Nuklearni elektrarni Krško je bila medtem v prvih treh mesecih tega leta malenkost nižja v primerjavi z enakim obdobjem lani (od 0,1 odstotka do okoli enega odstotka), na kar je vplival izjemno nizek pretok reke Save. Potreba po uporabi hladilnih stolpov za hlajenje zaradi nizkega pretoka Save je namreč nekoliko vplivala na izkoristek jedrske elektrarne.

Gen energija je izpad proizvodnje iz hidroelektrarn nadomeščala tudi z nakupi manjkajoče energije na trgu. Tudi sicer zadnji podatki statističnega urada kažejo, da je bil uvoz elektrike to zimo bistveno večji kot pred letom dni, izvoz pa manjši.

Uvoz je v obdobju med decembrom lani in koncem februarja letos dosegel skoraj 2430 gigavatnih ur, kar je nekaj nad 21 odstotkov več kot v enakem obdobju pred letom dni. Izvoz je medtem medletno zaostajal za 15 odstotkov in dosegel 2057,54 gigavatne ure.