Predsednik Borut Pahor je vročil zahvalo Združenju Manager za krepitev etičnega in družbeno odgovornega gospodarskega upravljanja in sodelovanja v socialnem dialogu. Foto: Borut Pahor/Twitter
Predsednik Borut Pahor je vročil zahvalo Združenju Manager za krepitev etičnega in družbeno odgovornega gospodarskega upravljanja in sodelovanja v socialnem dialogu. Foto: Borut Pahor/Twitter

Člani Združenja Manager na januarskem srečanju simbolično zaznamujejo začetek novega poslovnega leta. Kot je poudaril predsednik združenja Aleksander Zalaznik, je bilo preteklo leto znova odlično za gospodarstvo. Delež izvoza v slovenskem BDP-ju je dosegel 86 odstotkov, posebno spodbuden pa je podatek, da nova in hitro rastoča podjetja ustvarijo 75 odstotkov delovnih mest, kar je nad povprečjem EU-ja, je poudaril.

Ob tem je Zalaznik opozoril, da se v zadnjih mesecih kažejo znaki umirjanja gospodarske aktivnosti glavnih trgovinskih partnerjev Slovenije in da neznanko še vedno predstavlja tudi brexit. Sloveniji izziv ostajata tudi konkurenčnost in produktivnost, obenem ne gre zanemariti demografskih izzivov, je dodal.

Zvišanje neto plač

Pomemben naslednji korak bo po Zalaznikovih besedah zvišanje neto plač, s čimer bi zaustavili beg možganov in omogočili nadaljnji razvoj gospodarstva. Ob tem predlagajo petletni dogovor o postopni rasti bruto plač in postopnem zmanjševanju obdavčitve. "Pri tem je ključnega pomena družbeni dogovor – da si vsi želimo konkurenčno poslovno okolje," je poudaril in izrazil prepričanje, da Slovenija zmore narediti ta preskok. "Trenutek je pravi, izkoristimo ga," je pozval.

Združenje si bo po besedah izvršne direktorice Saše Mrak tako tudi letos prizadevalo za povezovanje in združevanje, razvoj sodobnega voditeljstva ter družbeni napredek in blaginjo.
Zbrane je prek videoposlanice nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, ki je predstavil prizadevanja slovenskega političnega vrha na področju gospodarstva v letošnjem letu. Napovedal je pripravo predloga davčnega prestrukturiranja, a poudaril, da bo treba v ta namen zagotoviti ustrezne dodatne finančne vire. Poudaril je še, da je ena izmed zavez vlade tudi prevetritev regulativnega okolja.

Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je izpostavil predlog strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, ki deluje pod okriljem ministrstva, da vlada in gospodarstvo pripravita skupni dolgoročni načrt za rast plač. "Višje plače in višja dodana vrednost morata biti cilj vseh nas, sta pa tudi odgovornost vseh nas," je poudaril.

Dogodka se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je združenju vročil zahvalo za njegov prispevek k temu, da je Slovenija v letih po osamosvojitvi postala boljša družba.
Priznanje za življenjsko delo so v združenju letos podelili ustanovitelju, direktorju in večinskemu lastniku KLS Ljubno Bogomirju Strašku. Mladi menedžer leta 2018 je postal prokurist in solastnik podjetja Cosylab Igor Verstovšek. Za naziv sta se potegovala še direktor podjetja Smart Com Filip Remškar in direktor GKN Drivelina Slovenija Peter Smole.

Podelili so tudi priznanje artemida, ki ga prejmejo posameznice, ki so prebile t. i. stekleni strop in prevzele najvišje vodstvene funkcije v podjetjih oz. organizacijah. Letošnji prejemnici sta direktorica družinskega podjetja Agitavit Solutions Anka Brus in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc.