Matija Stepišnik je odgovorni urednik Večera. Foto: BoBo
Matija Stepišnik je odgovorni urednik Večera. Foto: BoBo

12 let je od njegove smrti in 18 let, odkar je predal oblast v LDS-u in premierski položaj. Predvsem na razbiti levi sredini bi marsikomu lahko odzvanjala njegova napoved, da se "boste še pobili za moje nasledstvo", a kanimo reči, da bi se komu od zvenenja v glavi lahko domala zmešalo. In ostalo je zgodovina ali kako že?

Predvsem Drnovškovo obdobje ni bilo čas nenehnih kriz, izrednih razmer. Zadnje dni jih gledamo okoli koronavirusa. Naj takoj povemo: koronavirus je zelo resna tema, ukrepanje je potrebno, prav tako razdelani scenariji, premišljeni ukrepi. Strah in vprašanja ob tem so legitimna, širjenje panike pa je lahko nevarno in tudi nedržavnotvorno, sploh če za tem stojijo politični interesi.

Zaupanje državljanov v delovanje države in podsistemov je od konstantnih napadov, politizacij, zanikanja, da ima stroka sposobnost trezne presoje, že davno zgrmelo v prepad. Ve se, da Janševa SDS na tem "projektu" že leta načrtno dela. Okno, ko strašenje lahko pade na plodna tla, je Šarčeva vlada pustila odprto: s premalo proaktivnim komuniciranjem o širjenju bolezni, o izdelanih operacionaliziranih načrtih ravnanja državnih organov, drugih organizacij in nenazadnje vseh nas.

Danes so tako zdravniki kar prek zdravniške zbornice spraševali, kakšni so torej sploh predpisani zaščitni ukrepi. Zaupanje, da imajo odgovorni stvari pod kontrolo, se vzpostavi takoj ali pa je bistveno težje. Četudi je pilot v času tekočih poslov, to ne pomeni, da letala ne vozi. Nevarna je mešanica, kjer bi se prepletlo neobvladovanje zadev na eni in načrtna histerizacija na drugi strani.

S tiho obletnico, s katero smo začeli, končajmo. Zdaj že desetletje političnih pretresov, treniranja predčasnih odhodov na volitve, iskanja odrešenikov, je izrisalo neprizanesljiv portret "politike naše vsakdanje", v katerem se zrcali manko temeljne politične kulture, odgovornosti do države, kompetence vodenja, "delanja" politike v osnovnem pomenu, sposobnosti artikuliranja konceptov razvoja.

A če je Drnovšek preteklost, iz katere smo se očitno malo naučili, govorimo v tem primeru o nas tukaj, zdaj in jutri.

Kolumna: Matija Stepišnik

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.