Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Matjaž Trošt - Arhiv

Tri postaje zunanjepolitične (pre)usmeritve

Tedenski aktualni mozaik Tri postaje zunanjepolitične (pre)usmeritve

Teden za nami so zaznamovale tudi poti predstavnikov vlade v tujino. Tako je predsednik vlade Janez Janša v ponedeljek in torek obiskal Izrael, v četrtek in petek je bil v Belgiji, na vrhu EU-ja, zunanji minister Anže Logar pa je obiskal ZDA.

Kar smo opazovali, je bilo olajšanje

Matjaž Trošt Kar smo opazovali, je bilo olajšanje

Predsednik Biden ne bo čez noč izničil predsedovanja Trumpa, verjetno tudi spreminjal osrednjih usmeritev ne bo.

Izjemni in malo manj izjemni

Matjaž Trošt Izjemni in malo manj izjemni

Letošnji Blejski strateški forum, ki je potekal v ponedeljek, je prinesel po nazivih izjemno zasedbo, saj je gostil kar sedem predsednikov vlad, dva predsednika držav in šest zunanjih ministrov. A poimenski prerez kaže na dvoumnost besede izjemno.

Zgodovinskost trenutka na preizkušnji

Matjaž Trošt Zgodovinskost trenutka na preizkušnji

Evropsko iskanje pravih razmerij med skrbjo za varnost in zdravje ter omejevanjem škode za blaginjo državljanov prinaša tudi težko pričakovan premik k skupnemu zadolževanju. Prvič, a morda tudi zadnjič?

Nižja liga

Matjaž Trošt Nižja liga

EU velja za največjega humanitarnega igralca na svetu, letos naj bi za pomoč namenila več kot poldrugo milijardo evrov. Bodočega komisarja Janeza Lenarčiča na predvidenem področju kot pri ustvarjanju vpliva znotraj Evropske komisije čaka veliko dela.

Matjaž Trošt "Spitzenkompromis"

Imenovanje Ursule von der Leyen je ena težjih preizkušenj in eden hujših porazov Evropskega parlamenta v zadnjem obdobju. Poslanci so morali priznati premoč voditeljem držav članic EU-ja ter vsiljeni politični aritmetiki.

Vodilna aritmetika

Matjaž Trošt Vodilna aritmetika

Pred petimi leti, ko se je na vrh Evropske komisije zavihtel Jean-Claude Juncker kot vodilni kandidat Evropske ljudske stranke, se je zdelo, da je koncept vodilnih kandidatov uspel. Danes se znova ukvarjamo z istimi vprašanji, a z izkušnjami.

Odstop Therese May ne rešuje in ne spreminja ničesar

Matjaž Trošt Odstop Therese May ne rešuje in ne spreminja ničesar

Dan po odstopu predsednice britanske vlade je popolnoma enako nejasno, kako naj bi bil videti izstop Združenega kraljestva iz EU-ja, kot je bilo predvčerajšnjim. Odstop Therese May ne rešuje in ne spreminja ničesar.

Večina v EP-ju kljub večji razdrobljenosti ostaja proevropska

Matjaž Trošt Večina v EP-ju kljub večji razdrobljenosti ostaja proevropska

Nekaj ur po zaprtju volišč je jasno, da je Evropskemu parlamentu tokrat uspelo ustaviti padanje volilne udeležbe, kar je za evropski projekt zelo pomembno sporočilo in dodatna legitimnost za nove poslance, ki bodo mandate prevzeli čez dober mesec dni.

Čez deset let

Matjaž Trošt Čez deset let

Ob vseh preverjanjih dejstev, ki se jih gremo v slovenskih in tudi sicer evropskih medijih, se številni politiki, analitiki in drugi poklicani še naprej ne pustijo motiti. Če dejstva ne ustrezajo, toliko slabše zanje.

Evropska soočenja ali soočenja o EU-ju

Matjaž Trošt Evropska soočenja ali soočenja o EU-ju

Pred nami so trije tedni verjetno ostre, vsekakor pa zanimive predvolilne kampanje, v kateri se bomo nedvomno znova spraševali tudi o tem, kaj in katere so zares evropske teme.

15 let

Matjaž Trošt 15 let

Sredi prihodnjega tedna bomo počastili 15. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Za nami so leta, ki so za Slovenijo bolj ali manj uspešna.

Smer … kdo bi vedel

Matjaž Trošt Smer … kdo bi vedel

Ne glede na to, ali nam je to všeč ali ne, moramo razumeti, zakaj bo Nigel Farage s svojo stranko Brexit zelo verjetno zmagal na evropskih volitvah v Združenem kraljestvu.

Samorogi in druge oblike brexita

Matjaž Trošt Samorogi in druge oblike brexita

Tako, 12. april je šel mimo kot popolnoma nepomemben dan, ko gre za postopek britanskega (ne)izstopanja iz Evropske unije.

Salvinius Maximus

Matjaž Trošt Salvinius Maximus

Že nekaj časa opažamo, da se v skrajnejših delih družb, ki se sicer taki ne čutijo, pojavlja simpatiziranje z Matteem Salvinijem. Človekom, politikom, ki je politiko, skladno s populističnimi načeli, zvedel na negacijo.

Letala naj čakajo

Matjaž Trošt Letala naj čakajo

Nobelov nagrajenec za mir je postal Svetovni program za hrano s sedežem v Rimu. Nagrado so jim pri norveškem odboru namenili za prispevek pri izboljšanju pogojev za mir na konfliktnih območjih in za prizadevanja preprečiti uporabo lakote kot orožja.

Tri, dve, ena … srečno, brexit!

Matjaž Trošt Tri, dve, ena … srečno, brexit!

Ponoči, opolnoči, bi moralo Združeno kraljestvo zapustiti Evropsko unijo. To se ni zgodilo. Britanska politična srenja je dokazala, da dolga tradicija demokracije in predstavniške politike ne prinaša samodejno tudi zrelega, modrega odločanja.

Politični bazar

Matjaž Trošt Politični bazar

Veliko se govori o tem, kdo bo tisti, ki mu bo uspelo definirati nov obraz Evropske unije po brexitu. Pustimo vnemar dejstvo, da še naprej brexita ni, a morebiti še bolj ključno vprašanje je, kakšen bo EU, ko se bo prenehal ukvarjati s skupno nadlogo.

Sodniški dodatek

Matjaž Trošt Sodniški dodatek

Nekaj minut pred iztekom nogometne tekme številni razmišljamo o tem, koliko dodatnega časa bo na voljo. Odločitev, ki jo sprejme sodniška ekipa, je včasih presenetljiva, včasih razočara. A v tisti minuti ali treh se včasih vse postavi na glavo.

Nauk o kaosu

Matjaž Trošt Nauk o kaosu

Medtem ko odštevamo dneve do dne predvidenega britanskega izstopa iz Evropske unije, se skorajda moramo vprašati, zakaj jim je sploh tega treba.  

Stran 1 od 11
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov