Med septembrskimi gosti podcasta Številke je tudi znani ameriški fizik Alan Guth. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Med septembrskimi gosti podcasta Številke je tudi znani ameriški fizik Alan Guth. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Ko me spomin na prvi šolski dan ponese nekaj desetletij v preteklost, se mi kot nosilna predmeta vedno prikažeta slovenski jezik in matematika. Če je v osnovi obeh logika (tudi ta je seveda še kako vključena pri operiranju z materinščino) in sta zato enakovredna, pa se spominjam, kako je bila slovenščini vedno pripisana še dodatna vrednost. Pa ne samo zaradi kulture in vseh družbenih posledic, ki ji sledijo, ampak tudi zaradi prepričanja, da ima jezik dodano vrednost v sporočanju.

Ko človek črke razvrsti v pravi vrstni red, lahko dobi magični izdelek. Lahko dobi umetniško stvaritev. Navodila za uporabo. Misel. Kritiko. Idejo. Domišljija pač ne pozna meja.

A trdno sem prepričan, da enako velja za številke. Oziroma bolj natančno - za števke, s katerimi pišemo števila. Deseterica junakov je popolnoma dovolj, da z njimi lahko prav tako opišemo marsikaj v naravi in s tem posredujemo zgodbo.

Številke lahko sporočajo popolnoma trivialne (a še vedno zabavne) podatke, ki nimajo prav nobene napovedne vrednosti (npr. da je trener Jose Mourinho zadnjih sedem porazov v angleški nogometni ligi doživel proti trenerjem, katerih priimek se začne na črko P). A na drugi strani lahko pokažejo smernice in s tem pomagajo pri upravljanju (tako podjetja, države kot ne nazadnje družinskega proračuna).

Ta misel je bila pred tremi leti vtkana v projekt Športni SOS, ki se ukvarja s športno statistiko. Prav tako pa je temeljni del podcasta Številke, ki je obravnavane teme precej razširil - tudi na znanost, vesolje, novinarstvo in številna druga področja.

Podcast Številke se po krajšem premoru vrača. Uvodna epizoda druge sezone bo predvajana v petek, ko bo ob robu evropskega prvenstva v košarki gostoval Boštjan Nachbar, kmalu pa mu sledi ameriški fizik Alan Guth ... V oddaji je prostor seveda namenjen tudi za vaše zgodbe. Podobno kot pri Športnem SOS-u vedno ostaja odprto vabilo za vaša vprašanja, prav tako Številke vabijo, da delite svoje (številske) zgodbe, predlagate goste in teme, komentirate posamezne epizode ali pa zgolj delite pozornost s poslušanjem.

V vsakem primeru - iskrena hvala.

PS: Na tem naslovu se lahko naročite na podcast.