Tina Maze je na velikih tekmovanjih osvojila 13 medalj, v svetovnem pokalu pa je dobila dvakrat toliko tekem (26). Foto: EPA
Tina Maze je na velikih tekmovanjih osvojila 13 medalj, v svetovnem pokalu pa je dobila dvakrat toliko tekem (26). Foto: EPA

Če je mednarodno geslo resničnostne oddaje Big Brother "Pričakuj nepričakovano", bi lahko bil opis kariere Tine Maze "Pričakuj napetost". Njena dolga in uspešna kariera je namreč generirala neverjetno napetost: v slovenski reprezentanci, njeni samostojni ekipi, Smučarski zvezi Slovenije, medijih in javnosti. In to več kot desetletje in pol.

Besede ne razumem v negativni konotaciji, ki zgolj namiguje na neurejene odnose, ampak na osnovni pomen, ki ga opredeljuje Slovar slovenskega knjižnega jezika: stanje razvnetosti, vznemirjenosti.

Vsak športnik si želi urejenih razmer. Želi si delovati v razmerah, kjer bi bila rešena vsa osnovna logistična (morda celo nadstandarna) vprašanja, on pa bi le prišel v službo, kjer bi opravil svoje naloge in žel uspehe.

Seveda obstaja razlika med željami urejenega idealnega sveta in realnega, razlika med dvema potencialoma pa ni nič drugega kot napetost, ki žene tok. Marsikoga bi ta napetost uničila, a zdi se, da je Tino Maze celo dvignila, vlila dodatnega motiva in poudarila njen psihološki značaj. Uporniški in zmagovalni značaj.

Če malo pobrskam po spominu, se seveda spomnim številnih napetosti na relaciji njene ekipe in SZS-ja (naključni primer iz arhiva), pa tudi znotraj njene ekipe (Dušan Kapš, Alberto Corbellineli ...) in odnosu z mediji (Vito Divac, Miran Ališič). A tudi, ko ji je šlo vse po maslu, se je vsak dogodek dalo postaviti v mozaik napetosti. Vsaj rahle napetosti. Tudi v šampionski sezoni 2012/2013, ko je najboljša slovenska smučarka presegla vse rekorde in ji je šlo vse po maslu (Je Vonnova ozmerjala Mazejevo?, afera Frekvenca). Morda je bila za koga ta napetost nepotrebna in pretirana, a v njeni zgodbi je bila nepogrešljiv element, ki je dvigal motivacijo na najvišjo mogočo raven. O superiorni telesni pripravljenosti in nadarjenosti tako ali tako nikoli ni bilo dvoma.

Njena zadnja odločitev, da kariero zamrzne vsaj za leto dni, je v napetosti pustila skorajda pol Slovenije. Od navijačev, medijev, ustroja SZS-ja (ki ima svoje načrte z Andreo Massijem) do sponzorjev. Njena pot, njena odločitev. Pričakovano nepričakovana, v vsakem primeru pa njena.