V zadnjih nekaj letih so se pojavile oziroma okrepile skupine, ki pod pretvezo domoljubja širijo nestrpnost do drugačnih in drugače mislečih. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
V zadnjih nekaj letih so se pojavile oziroma okrepile skupine, ki pod pretvezo domoljubja širijo nestrpnost do drugačnih in drugače mislečih. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Dosje
Oddaja je tudi razkrila, kako se nekatere izmed omenjenih skupin povezujejo in prijateljujejo s tujimi neonacističnimi in neofašističnimi skupinami, kljub temu da se te redno znašajo nad slovensko manjšino v Italiji. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Dosje
Slovenija obenem postaja raj za nacifašistični turizem, saj pri nas (med drugim Ajdovščina, Ljubljana, Žiri) potekajo organizirana srečanja tujih nestrpnežev iz cele Evrope. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

V zadnjih nekaj letih so se pojavile oziroma okrepile skupine, ki pod pretvezo domoljubja širijo nestrpnost do drugačnih in drugače mislečih. Večina izmed njih se odkrito spogleduje z nacional-socializmom, praktično vse pa uporabljajo govorico norveškega neonacističnega terorista Andersa Breivika. Najbolj aktivne skupine, ki predstavljajo koalicijo sovraštva, so Blood & Honour Slovenia, Headhunters Domžale, Slovenski radikali, Avtonomni nacionalisti, Tukaj je Slovenija in Hervardi.

V tokratnem Dosjeju na TVS1 so predstavili delovanje in povezovanje teh skupin, vključno z imeni nekaterih njihovih voditeljev. Skrajno desničarske skupine se osredotočajo na novačenje mladih, predvsem dijakov, pri čemer nekatere od njih, kot je, denimo, Tukaj je Slovenija, delujejo tudi kot odskočna deska za pridružitev mladih domoljubov neonacističnim skupinam. Skrajni desničarji med seboj komunicirajo s številčnimi kodami in znamenji, ki jih večinska javnost ne pozna. Najbolj uveljavljena simbola sta keltski križ in pa tako imenovani karantanski panter, ki ga uporabljajo vse skupine in ki predstavlja glavno masko njihovega domnevnega domoljubja.

Oddaja je razkrila, kako se nekatere izmed omenjenih skupin povezujejo in prijateljujejo s tujimi neonacističnimi in neofašističnimi skupinami, čeprav se te redno znašajo nad slovensko manjšino v Italiji. Slovenski zamejci s prometnih znakov v svojih krajih odstranjujejo nalepke s fašističnimi grožnjami in keltskimi križi, kakršne uporabljajo tudi slovenski samozvani domoljubi. Za zamejce so takšne vzporednice skorajda nepojmljive.

V oddaji Odkrito so pojav neofašističnih skupin pretresli avtor Dosjeja, novinar Erik Valenčič, dr. Branko Lobnikar s Fakultete za varnostne vede, dr. Mirjana Ule, predstojnica Centra za socialno psihologijo na Fakulteti za družbene vede, dr. Egon Pelikan, predstojnik Inštituta za zgodovinske študije na primorski univerzi, ter publicistka Alenka Puhar.

Slovenija obenem postaja raj za nacifašistični turizem, saj pri nas (med drugim Ajdovščina, Ljubljana, Žiri) potekajo organizirana srečanja tujih nestrpnežev iz cele Evrope. Čeprav k nam prihajajo ljudje z zajetnimi kazenskimi kartotekami, ki tu razpihujejo sovraštvo, je policija povsem brez moči, da bi tovrstna zbiranja preprečila. Vrhova slovenske policije in politike sta večinoma brezbrižna do teh pojavov. Medtem pa se nevarnost povečuje. Prikazane fotografije dokazujejo, da se skrajni desničarji militantno organizirajo, da razpolagajo s celim kupom hladnega orožja, da se urijo za ulično in vojaško bojevanje in da celo izdelujejo ter preizkušajo cevne bombe.

Da skrajno desničarska gibanja predstavljajo resno grožnjo širši javnosti, so dokazale tudi velike demonstracije v Ljubljani 27. in 30. novembra 2012, ki so jih neonacisti najprej izkoristili za verbalno in fizično obračunavanje z drugimi, mirnimi protestniki in nato uspeli še zanetiti največje nerede, kar jih je videla Ljubljana v samostojni Sloveniji. Policija je nedavno prišla do ugotovitve, da so bili omenjeni izgredniki bolj ali manj spontano organizirani. Oddaja je pokazala, da niti približno ni bilo tako.

Tu je tudi primer ljubljanske navijaške skupine Green Dragons, ki ji prvič v 25 letih obstoja grozi, da jo bodo prevzeli neonacisti. Ti so si v zadnjih nekaj letih uspeli izboriti velik vpliv v klubu in ga zdaj izkoriščajo tako za preverjanje svojih članov v uličnih pretepih kot za novačenje novih pripadnikov. Neonacisti se s tem tudi hvalijo v tujini.

In še marsikaj ...