Ob podpisu pogodbe, ki bo projektu EPK 2012 zagotovila 10,7 milijona evrov, Franc Kangler napoveduje veliko kulturno eksplozijo v Mariboru. Foto: Miha Lukac
Ob podpisu pogodbe, ki bo projektu EPK 2012 zagotovila 10,7 milijona evrov, Franc Kangler napoveduje veliko kulturno eksplozijo v Mariboru. Foto: Miha Lukac

Vsoto 10,7 milijona evrov bo država za izvedbo programa Evropska prestolnica kulture zagotovila v treh letih. Sredstva bodo prenesena na javni zavod Maribor 2012, namenjena pa so predvsem za program in deloma za delovanje zavoda, ne pa tudi za infrastrukturo. Še vedno pa potekajo tudi pogovori med državo o nekaterih drugih segmentih priprav na EPK 2012, kot je npr. spodbujanje razvojne in druge infrastrukturne strukture v Mariboru in partnerskih mestih. V Mariboru, kjer po Kanglerju podpis pogodbe označujejo kot dokaz, da je bil projekt EPK 2012 prepoznan kot nacionalni projekt, si najbolj želijo, da bi do leta 2012 zmogli zgraditi novo umetnostno galerijo, želijo pa si tudi prenove Pekarne, Rotovškega trga in Slomškovega trga, v pripravi pa je menda tudi "projekt svetovnega formata".

Država vendar drži obljubo
Ob podpisu pogodbe so na ministrstvu za kulturo dejali, da si ministrstvo prizadeva, da bi znotraj sredstev, ki so zagotovljena v okviru evropskih sredstev, in tudi znotraj državnih sredstev našli neko rešitev, da bi se vendar približali ciljem, ki so si jih Maribor in partnerska mesta zastavili leta 2007. Sicer pa naj bi današnji podpis pogodbe bil tudi znak, da država drži obljubo in da tudi v kriznih časih sledi ciljem ki jih je obljubila. Kot pravi ministrica Majda Širca: "Zato bomo v bodoče izpeljali tisto, kar se nam zdi prav, da je v programu, kot je bil zastavljen, v okvirih možnega."

Velika kulturna eksplozija(?)
Če je bilo še pred kratkim iz Maribora slišati nezadovoljstvo glede sodelovanja z ministrstvom in se je pojavljal pesimizem glede možnosti izpeljave programa, je župan Kangler danes govoril povsem drugače. Verjame, da bodo v Mariboru s pomočjo ministrstva za kulturo in drugih kulturnih ustanov povzročili "veliko kulturno eksplozijo", prav tako pa meni, da bo projekt EPK nov dokaz sposobnosti Slovencev, kakršna je bila izpeljava predsedovanja Evropski uniji leta 2008. "Slovenci to znamo, predvsem pa si želimo in zmoremo pokazati evropski in svetovni kulturi svoje kulturne razsežnosti," je še rekel Kangler.