Glavno nagrado je prejel avstralsko-nepalski film Šerpa - Spor na Everestu. Foto: Promocijsko gradivo
Glavno nagrado je prejel avstralsko-nepalski film Šerpa - Spor na Everestu. Foto: Promocijsko gradivo
false
Nagrado za najboljši alpinistični film je dobil Ama Dablam, izsanjane sanje režiserja Igorja Vrtačnika. Sedemdnevni vzpon Vanje Furlana in Tomaža Humarja prek severozahodne stene Ama Dablama je iz baznega tabora s kamero spremljal Zvonko Požgaj. Foto: Promocijsko gradivo
false
Pomoč gorskih nosačev oz. šerp je ključna za uspehe alpinistov. Foto: AP
Nagrade 11. festivala gorniškega filma

"Film Šerpa – Spor na Everestu z veliko filmsko narativno senzibilnostjo poveže v eno tri zgodbe, ki jih z vso brutalnostjo razkrije smrtonosni plaz na ledenem slapu ledenika Khumbu. Ta prisili šerpe - gorske vodnike komercialnih odprav na Everest in njihove stranke k odločitvam, do katerih mora skozi film svoje stališče zavzeti tudi gledalec," je žirija v sestavi Martina Čufar Potard, Aleš Valič in Marco Ribetti zapisala v obrazložitvi glavne nagrade.

Za najboljši alpinistični film je nagrado dobil slovenski dokumentarni film Ama Dablam, izsanjane sanje v režiji Igorja Vrtačnika. Sedemdnevni vzpon Vanje Furlana in Tomaža Humarja prek severozahodne stene Ama Dablama je iz baznega tabora s kamero spremljal Zvonko Požgaj. "Dokumentarni film o izjemnem dosežku v Himalaji uspešno rekonstruira ta alpinistični podvig z odlično uporabo arhivskega filmskega in fotografskega gradiva, z izvirnim zvokom in pripovedmi sodobnikov, ki doživeto izrišejo oba junaka severozahodne stene Ama Dablama leta 1996," so odločitev argumentirali žiranti.

Najboljši plezalni film je postal nemški film Franza Walterja Jezdeci Viharjev, ki je po mnenju žirije z izjemnimi posnetki in zanimivo filmsko pripovedjo poetično združil vzpon dveh svetovno znanih alpinistk z zgodbo o prvenstvenem vzponu v tej legendarni smeri v Patagoniji.

V kategoriji filma o gorah, športu in avanturi so nagrado namenili švicarskemu filmu Guida Perrinija Seznam, v katerem režiser legendarnih filmov o smučanju v gorah in mladi smučar predstavita tehniko smučanja, ki osuplja smučarske legende in spreminja način spusta po alpskih strminah.

Nagrado za najboljši film v kategoriji gorska narava in kultura pa je dobil švicarski raziskovalni dokumentarec Domovina smučanja Fulvia Marianija in Marie Caselle, ki gledalca skozi preplet podob neznanih pokrajin, zgodb ljudi in zgodovinske poti pripelje v Altaj, domovino smučanja. Nagrado za kratki gorniški film pa je žirija namenila koprodukcijskemu filmu Nadine Boller Plošča.

Žirija, ki je izbirala med 43 filmi, je podelila tudi častne pohvale: angleškemu alpinističnemu filmu Ogledalo (Matt Pycroft), belgijskemu plezalnemu filmu Igrišče odraslih otrok (Guillaume Lion), ameriškemu filmu Dodova sreča (Josh Lowell) v kategoriji gore, šport in avantura ter slovaškemu filmu Nosačeva svoboda (Pavol Barabaš) v kategoriji gorska narava in kultura.

Nagrada TV Slovenije
Posebno nagrado je letos podelila tudi Televizija Slovenija. Žirija v sestavi Aleš Valič, Barbara Zrimšek in Andrej Otovčevič je nagradila ameriški raziskovalni dokumentarni film Sveta (ne)sveta reka (Peter McBride in Jake Norton), ki očara z edinstvenimi podobami rojstva svete reke Ganges v Himalaji in ozavešča o svetovni onesnaženosti snega že pri njenem izviru.

Filmi na ogled in predavanja
Nagrajeni filmi bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani in Mestnem kinu Metropol v Celju na ogled drevi, v Mestnem kinu Domžale v soboto in nedeljo, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani drevi in v nedeljo, v Kulturnem domu Nova Gorica pa drevi in v soboto.

Gorniški festival je poleg filmov ponudil tudi vrsto predavanj. V Cankarjevem domu bodo tako drevi gostili predavanji slovenskega športnega plezalca Jerneja Kruderja in avstrijskega alpinista Roberta Schauerja, v Slovenskem planinskem muzeju pa Janeza Volkarja.

Nagrajeni dokumentarec Ama Dablam, izsanjane sanje si lahko ogledate spodaj.

Nagrade 11. festivala gorniškega filma