Na njegovem grobu v Rimu piše:
Na njegovem grobu v Rimu piše: "Tu leži tisti, čigar ime je zapisano na vodi." Foto: AP

Bil je eden osrednjih pesnikov romantike, poleg lorda Byrona in Percyja Byssheja Shelleyja.

Rodil se je 31. oktobra 1795 v Londonu. Pri osmih letih mu je zaradi padca s konja umrl oče. Mama se je zatem še enkrat poročila in ločila ter se pozneje preselila z otroki h Keatsovi babici. Nekaj let pozneje pa je umrla za tuberkulozo. Keats je tako najstništvo preživel z babico.

Hiša v Severnem Londonu, kjer je nekaj časa živel in prav tu se je zaljubil v Fanny Brawne. Foto: AP
Hiša v Severnem Londonu, kjer je nekaj časa živel in prav tu se je zaljubil v Fanny Brawne. Foto: AP

Študiral je medicino, a je študij opustil zaradi pisanja poezije. Leta 1816 je izdal svoje prve pesmi. V kratkem obdobju ustvarjanja se je lotil številnih pesniških oblik. Pesmi je pisal samo nekaj let in jih objavil le malo več kot petdeset, a še danes pooseblja mladega, lepega pesnika, ki mu usoda ni bila naklonjena.

Poleg sonetov je pisal tudi verzne povesti
Večino svojih najboljših pesmi je napisal med letoma 1818 in 1819. Takrat so nastale ode Slavčku, Jeseni, Psihi in Grški žari, ki jih ob njegovih sonetih opisujejo kot nekatere najbolj prepoznavne in hvaljene pesmi iz angleške poezije. Bil je predstavnik t. i. estetskega senzualizma, poleg sonetov je pisal še verzne povesti ter vizionarske stihe dovršene oblike in klasične lepote.

Leta 1818 je skrbel za brata Toma, ki je, tako kot mama in pozneje tudi sam, zbolel za jetiko. Po bratovi smrti se je preselil k prijatelju Charlesu Brownu v Hampstead, kjer se je zaljubil v Fanny Brawne. Kmalu se je zaročil z njo, vendar pa se zaradi pomanjkanja denarja nista poročila.

Umrl je v Rimu
V začetku leta 1820 so se mu začeli pojavljati prvi simptomi tuberkuloze. Poleti je izdal drugo zbirko pesmi, že zelo bolan. V upanju, da bi mu milejše podnebje vrnilo zdravje, se je s prijateljem, slikarjem Josephom Severnom, preselil v Rim, vendar je bila februarja 1821 bolezen močnejša, piše BBC portal History.

Ena izmed kopij posmrtne maske britanskega pesnika Johna Keatsa, ki je nastala v Rimu nekaj dni po njegovi smrti leta 1821. Foto: AP
Ena izmed kopij posmrtne maske britanskega pesnika Johna Keatsa, ki je nastala v Rimu nekaj dni po njegovi smrti leta 1821. Foto: AP

Keatsove pesmi so za branje v slovenščini na voljo v zbirki, ki je izšla leta 1987, v prevodu Andreja Arka.