Dolenjski muzej praznuje 60 let. Foto: Dolenjski muzej
Dolenjski muzej praznuje 60 let. Foto: Dolenjski muzej
Muzej hrani tudi bogato zbirko arheološke dediščine Novega mesta in Dolenjske. Na fotografiji raznobarvne steklene jagode iz različnih grobov Kapiteljske njive iz 4-5 t.pred n.š. , Dolenjski muzej Nm
Muzej hrani tudi bogato zbirko arheološke dediščine Novega mesta in Dolenjske. Na fotografiji raznobarvne steklene jagode iz različnih grobov Kapiteljske njive iz 4-5 t.pred n.š. Foto: Dolensjki muzej Novo mesto

Direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj je ob jubileju muzeja napovedal razstavo Založniška dejavnost Dolenjskega muzeja 1950-2010, ki so jo odprli. Odprtje so pospremili s predvajanjem 25-minutnega filma Arheološka podoba Dolenjske v režiji Jadrana Sterleta in produkciji Studia Vrtinec. Po Picljevih besedah Dolenjski muzej po razstavni, založniški, muzealski in pedagoški dejavnosti ter strokovnem ugledu sega v slovenski vrh, v šestih desetletjih pa je upravičil zaupanje ustanoviteljev. Posebej pomembna je njegova arheološka zbirka, ki je relevantna za preučevanje širše evropske arheološke dediščine.
Picelj je še dodal, da bodo v počastitev muzejskega jubileja v prihodnjih mesecih v sodelovanju s skupino Irwin pripravili razstavo ob 90-letnici novomeške pomladi Država v času in razstavo ob 100-letnici rojstva pomembnega Novomeščana, enega izmed ustanoviteljev muzeja ter ustanovitelja družbe Krka, Borisa Andrijaniča. Med načrti je napovedal projekte, povezane s strategijo razvoja muzeja, kot sta dokončanje enotne dokumentacije in digitalizacije muzejskih predmetov in preostalega muzejskega gradiva ter priprava stalne razstave o zgodovini Novega mesta in Dolenjske od zgodnjega srednjega veka naprej.
V muzeju bodo dopolnili stalno etnološko razstavo in stalno razstavo Kočevski rog skozi prostor in čas, sodelovali bodo pri projektu Evropska prestolnica kulture, preuredili muzejski kompleks, dokončali arheološke raziskave na novomeški Kapiteljski njivi ter ob še nekaterih nalogah nadaljevali redno muzejsko delo, je še povedal Picelj.