Film Kolektiv Alexandra Nanaua je na lanskem Festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani dobil nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic. Foto: EPA
Film Kolektiv Alexandra Nanaua je na lanskem Festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani dobil nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic. Foto: EPA

41-letni Alexander Nanau se je za to potezo odločil v znak protesta proti krizi, s katero se spoprijema filmska industrija v Romuniji. "Hinavsko bi bilo sprejeti to nagrado, medtem ko je filmska industrija v stanju klinične smrti," je zapisal v pismu romunskemu predsedniku Klausu Iohannisu.

S koncem krize bo za marsikoga že prepozno
Država je sicer obljubila pomoč kinematografom in filmski industriji, na način, kot je pomoč, ki jo je med pandemijo koronavirusne bolezni 19 zagotovila gostinstvu, vendar tega še ni izpolnila. Nanau je zato romunske oblasti pozval, naj "uvedejo konkretne rešitve za ohranitev sektorja", pri čemer je opozoril, da "bo večina produkcijskih hiš, neodvisnih gledališč, kinodvoran in distribucijskih podjetij že zaprtih, ko se bo zdravstvena kriza končala", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizor iz filma Kolektiv (2019). Foto: IMDb
Prizor iz filma Kolektiv (2019). Foto: IMDb

Ministrstvo: Režiserjeve trditve so neutemeljene
Romunsko ministrstvo za kulturo je v torek izjavilo, da so bile njegove trditve "slabo obrazložene in neutemeljene". Dodali so še, da je njegov dokumentarni film prejel državne subvencije v znesku približno 300 tisoč evrov.

Slabi dve uri trajajoči dokumentarec Kolektiv, ki nosi lansko letnico, pripoveduje o skupini raziskovalnih novinarjev na poti odkrivanja korupcije in nesposobnosti romunskega zdravstvenega sistema po požaru v nočnem klubu v Bukarešti, kjer je leta 2015 umrlo 64 ljudi.

Sorodna novica Pregled leta: Najboljši filmi v letu 2020

Močan oskarjevski kandidat
Romunija je film prijavila na letošnje oskarje in je močan kandidat v kategoriji dokumentarnih igranih filmov. Na nedavni podelitvi evropskih filmskih nagrad je bil izbran za najboljši evropski dokumentarec.

Tudi ameriško združenje filmskih kritikov ga je nagradilo kot najboljši tujejezični film. Po pisanju AFP-ja pa ga je tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama uvrstil na svoj seznam najboljših filmov lanskega leta.