Barake so rekonstrukcija tistih, ki jih je septembra 2007 uničilo hudo neurje. Foto: MMC RTV SLO
Barake so rekonstrukcija tistih, ki jih je septembra 2007 uničilo hudo neurje. Foto: MMC RTV SLO
Bolnišnica Franja spet stoji

Tesarji in mizarji so postavili rekonstrukcije lesenih barak, gradbeniki pa uredili strugo hudourniškega potoka. Ker je neurje večino originalnih predmetov odneslo, morajo muzejski delavci zbrati in urediti kopije predmetov, ki bodo v prenovljeni Franji pripovedovali zgodovino tega spomenika, zapisanega na seznam Evropske kulturne dediščine. Tistih predmetov, ki so uspešno preživeli povodenj, ne bodo vrnili v barake, ampak jim bodo namenili prostor v muzeju. S tem se želijo ob morebitni novi nesreči izogniti uničenju ohranjenih eksponatov.

Gradbeniki so v soteski Pasice korenito poglobili strugo in dvignili platoje, na katerih stojijo rekonstrukcije barak. Po današnjih podatkih je urejanje hudournika in postavitev novih barak stalo dobra dva milijona evrov, kar je skoraj pol manj, kot so pred začetkom obnove napovedovali projektanti, poroča TV Slovenija. Po besedah župana Občine Cerkno Jurija Kavčiča sta finančna sredstva za obnovo oziroma ureditev barak in zaledja prispevali ministrstvo za kulturo in ministrstvo za okolje in prostor.

Obiskovalci naj bi v bolnišnico Franjo znova stopili spomladi prihodnje leto, morda celo 5. maja 2010 ob obletnici odhoda ranjencev.

Bolnišnica Franja je začela delovati 23. decembra 1943 v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem. Kompleks, ki je poimenovan po zdravnici in upravnici Franji Bojc Bidovec, obsega 13 barak in več pomožnih objektov. Do konca vojne se je v Franji zdravilo okoli 1.000 borcev, tudi tujcev.

Bolnišnica Franja spet stoji