Israel Galvan bo drevi nastopil s predstavo Zlata doba. Foto: EPA
Israel Galvan bo drevi nastopil s predstavo Zlata doba. Foto: EPA

Galvan, inovativni plesalec flamenka in koreograf, se v svojem drevišnjem spektaklu Zlata doba spominja zlate ere flamenka v 19. stoletju, v sredo pa bodo na odru Lutkovnega gledališča v Mariboru uprizorili avantgardno delo Brickman Brando Bubble Boom gledališča Agrupacion Senor Serrano, ki se nenehno samoprenavlja in kombinira več gledaliških umetnosti.

Festivalsko knjižno zbirko Sodobna evropska drama je obogatila knjiga Sodobna drama v Španiji (ur. Alja Predan), v kateri je zbranih pet dramskih del. Izbor so tokrat opravile Marjeta Drobnič, Maja Šabec, Simona Škrabec in Alja Predan. Vseh pet dram bodo bralno uprizorili študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, na odru Prve gimnazije pa se jim bodo pridružili tudi nekateri avtorji besedil.

"Izbor dramskih besedil je bil pri tako veliki, zapleteni in kompleksni državi, kot je Španija, še posebej zahteven. Ne le geografska razprostranjenost, tudi in predvsem narodnostna in kulturna diverzifikacija iberskega polotoka sta botrovali odločitvi za izbor avtorjev in tekstov, ki so si po starosti, jeziku, slogu pisanja in tematiki kar najbolj različni," pravi umetniška direktorica festivala Alja Predan, ki je knjigo uredila.

Pestro gledališko dogajanje tja do 26. oktobra
49. Borštnikovo srečanje poteka pod sloganom Igrajmo se! Med 17. in 26. oktobrom bodo v Mariboru organizirali več kot 70 dogodkov: gledališke predstave, pogovore, bralne uprizoritve, strokovna srečanja, razstavo plakatov s preteklih Borštnikovih srečanj in druge dogodke. Med drugim je v Muzeju narodne osvoboditve Maribor na ogled virtualna razstava o najboljših predstavah v letih 2011 in 2013 ter takratnih prejemnicah Borštnikovega prstana Miladi Kalezić in Olgi Kacjan. Kot je znano, si bo Borštnikov prstan letos nadel prvak Drame SNG Maribor Vlado Novak.

Za nagrade festivala se poteguje 11 uprizoritev osmih režiserjev, ki jih je kot najboljše iz pretekle gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher. V spremljevalnem programu bo na ogled še sedem izbranih predstav.