Prado je odprt od 19. novembra 1819. Foto: EPA
Prado je odprt od 19. novembra 1819. Foto: EPA

Številka pomeni kar deset odstotkov več ljudi, kot jih je muzej obiskalo leta 2018, poročanje lokalnih medijev povzema DPA, nemška tiskovna agencija.

Muzej je doslej le enkrat dosegel tri milijone obiskovalcev, in sicer leta 2016. To je bilo delno po zaslugi razstave, s katero so zaznamovali 500-letnico smrti umetnika Hieronymusa Boscha.

Vrt poželenja umetnika Hieronymusa Boscha v Pradu. Foto: EPA
Vrt poželenja umetnika Hieronymusa Boscha v Pradu. Foto: EPA

Nagrada princese Asturije
V preteklem, jubilejnem letu so pripravili več posebnih razstav, med njimi razstave slikarjev Diega Velazqueza, Rembrandta in Johannesa Vermeerja. Ob 200-letnici obstoja je muzej dobil nagrado princese Asturije za področje sporazumevanja in humanizma. Te prestižne lovorike veljajo za nekakšne španske Nobelove nagrade in jih vsako leto podelijo v osmih kategorijah.

Prado, ustanovljen 19. novembra 1819, se z obsežno zbirko, ki vključuje 8.600 slik, risb in grafik ter okoli 700 kipov, umešča med največje in najpomembnejše muzeje na svetu. Skupaj z muzejema Thyssen-Bornemisza in Reina Sofia spada v t. i. zlati umetniški trikotnik v središču Madrida.

Od srednjega veka do zgodnjega 20. stoletja
V več kot 100 sobah so na 40.000 kvadratnih metrih na ogled dela velikih mojstrov od srednjega veka do zgodnjega 20. stoletja, predvsem dela španskih umetnikov in umetnikov iz dežel, ki so bile povezane s habsburško Španijo, kot sta Italija in Nizozemska. V muzeju predstavljajo marsikatero znamenito umetnino iz zgodovine umetnosti – poleg Goyevih slik še Velazquezove mojstrovine, Dürerjev avtoportret in Vrt poželenja Hieronymusa Boscha.