Britanski muzej so ustanovili leta 1753, danes pa spada med najuglednejše in najpomembnejše muzejske zbirke, ki obsega približno osem milijonov artefaktov. Foto: EPA
Britanski muzej so ustanovili leta 1753, danes pa spada med najuglednejše in najpomembnejše muzejske zbirke, ki obsega približno osem milijonov artefaktov. Foto: EPA

Razstava z izvirnim naslovom Tantra: Enlightenment to Revolution bo eno najbolj obiskanih turističnih točk v državi prežela konec aprila.

Kustosinja razstave Imma Ramos poudarja, da jo ljudje ob tem, ko pove, da pripravlja razstavo o tantri, sprašujejo predvsem to, ali bo postavitev povezana s Kamasutro in ali je to praksa, ki se je poslužuje Sting. To je povezano s tem, da je sloviti britanski glasbenik leta 1990 v enem izmed intervjujev dejal, da se poslužuje tantre, a to pozneje zanikal. Njegova omemba tantre je po intervjuju postala referenčna točka za to razmeroma neznano področje.

Kustosinja obljublja, da razstava v Britanskem muzeju ne bo povezana niti s Kamasutro niti s Stingom. "Tantra pravzaprav uči, kako varčevati oziroma preusmerjati želje z namenom ustvarjanja energije. Ne gre zgolj za doseganje užitka kot pri Kamasutri," je pojasnila, poroča britanska publikacija The Guardian. Opomnila je, da je tantra na zahodu prehitro povezana s spolnostjo ali pa z jogo, morali pa bi jo razumeti kot del širše filozofije.

Podobe neustrašnih boginj
Pomemben del razstave bo predstavljal pomen ženske božanske moči. To bodo upodobili s podobami neustrašnih boginj, ki prevladajo nad občutljivimi moškimi. Prav tako bodo na ogled številna dela sodobnih umetnic, ki se ukvarjajo z vprašanjem spola.

V zadnjem delu se bodo posvetili vlogi tantre v 20. stoletju, ob čemer bodo za izhodišče vzeli to, da so v 60. in 70. letih preteklega stoletja razumeli tantro kot gibanje, ki bi navdihovalo protikapitalistične ideje in koncept svobodne ljubezni.

Obstaja pa še en razlog, zakaj razstava nastaja prav v Britanskem muzeju. Tam namreč hranijo eno večjih zbirk gradiva o tantri na svetu, je razložil direktor muzeja Hartwig Fischer. Po njegovih besedah je tantra "preprosto spremenila svet", a je še vedno slabo razumljena.

Ogledati si bo mogoče približno sto eksponatov, med katerimi bodo zgodnji tantrični rokopisi, ki so nastali v Nepalu v 12. stoletju.

Razstava bo odprta od 23. aprila do 26. julija.