Johann Vexo je igral na orgle v sloviti katedrali Notre Dame prav v trenutku, ko je zazvenel požarni alarm. Na fotografiji so sicer orgle katedrale Notre Dame v Nancyju. Foto: AP
Johann Vexo je igral na orgle v sloviti katedrali Notre Dame prav v trenutku, ko je zazvenel požarni alarm. Na fotografiji so sicer orgle katedrale Notre Dame v Nancyju. Foto: AP

Stalni organist v katedrali Johann Vexo je za tiskovno agencijo AFP potrdil: "Nič ni zgorelo ali se stopilo, v orglah je bilo le nekaj vode od gašenja." Med obiskom v Washingtonu je orglar dejal, da so strokovnjaki za zgodovinske spomenike in izdelovalci orgel temeljito pregledali instrument ter ugotovili, da je sicer poln suhega prahu, da pa bo bo za ponovno vzpostavitev orgel dovolj temeljito čiščenje.

Vse se je tako dobro izšlo zato, ker so bile orgle postavljene v sprednjem delu katedrale, pod kamnito streho in ne pod 800 let staro leseno streho, ki so jo zajeli ognjeni zublji. Streha nad orglami ima tudi velik naklon, zato je voda lažje odtekla in ni zares poškodovala glasbila.

Glasbilo, ki je bilo priča velikim zgodovinskim trenutkom
Velike orgle, ki imajo osem klaviatur in skoraj osem tisoč piščali, so eden najpomembnejših artefaktov katedrale Notre-Dame. Glasbilo, ki je (bilo) trenutno v uporabi, datira v leto 1868 in je bilo v tem času večkrat obnovljeno in nadgrajeno, sicer pa zgodovina orgel v katedrali sega v 15. stoletje.

V obdobju francoske revolucije so številne orgle po Franciji doživele žalosten konec: revolucionarji so jih vandalizirali in njihove piščali pretopili v krogle. A notredamski inštrument je preživel, žrtvovati je moral le nekaj dekorativnih delov - menda zato, ker je takratni organist pogosto ubral napev marseljeze in se s tem prikupil vstajnikom.

Akustika katedrale ni izgubljena
Vexo pove, da so orgle, na katere igra, "polne poezije", saj zmorejo tako zelo nežne kot tudi mogočne zvoke. Izrazil je željo, da bi po prenovi katedrale v njej ohranili zanjo doslej značilno "neverjetno akustiko".

Emmanuel Macron se je zavezal, da bo katedrala v roku petih let
Emmanuel Macron se je zavezal, da bo katedrala v roku petih let "lepša kot kadar koli prej". A obljuba ni realistična, saj stroka še ni dokončno ocenila, koliko sta vročina plamenov in pritisk vodnih curkov omajala kamnite strukture. Apnenec pri temperaturah nad 600 stopinj celzija namreč lahko izgubi do 75 odstotkov svoje trdnosti. Foto: Reuters

V usodnem trenutku je - igral na orgle
Na orgle v katedrali Notre-Dame Vexo igra že 15 let. Tako je bilo tudi 15. aprila med dnevno mašo, ko je v svetovno znani katedrali ob 18.15 začel zvoniti požarni alarm in so se ognjeni zublji pojavili na strehi katedrale. Skupaj z drugimi obiskovalci maše je zapustil objekt v središču francoske prestolnice spominja pa se, da verniki na požarni alarm sprva sploh niso reagirali, saj je duhovnik ravno bral iz Svetega pisma in najverjetneje niso razumeli, da gre za resno nevarnost.

Sorodna novica Notre-Dame: Umetnine in relikvije na varnem, po Franciji zadoneli zvonovi

V Washingtonu je bil orglar, ker je v petek nastopil v tamkajšnji Baziliki Marijinega brezmadežnega spočetja na dobrodelnem koncertu, posvečenem katedrali Notre-Dame.

Nerealistične napovedi hitre obnove
Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer pretekli teden napovedal, da želi, da bi katedralo, ki velja za pomemben francoski, pa tudi evropski kulturni spomenik, obnovili v petih letih. A bo prenova po navedbah arhitektov verjetno trajala precej dlje. Že same priprave nanjo bodo dolge in kompleksne. Vzroka požara še niso določili, a je najverjetneje šlo za nesrečo oziroma kratek stik.