Kot del tako imenovanega projekta 100 opere tornano a casa (Sto del se vrača domov) bodo dela iz 14 najprestižnejših italijanskih državnih muzejev – vključno z galerijo Uffizi v Firencah, milansko Pinacoteca di Brera in Neapeljskim narodnim arheološkim muzejem – kmalu obogatila zbirke manj znanih državnih muzejev.

Galerija Uffizi v Firencah. Foto: AP
Galerija Uffizi v Firencah. Foto: AP

Cilj je spet seznaniti javnost z že dolgo pozabljenimi umetniškimi biseri, od katerih so mnogi zgodovinsko povezani z ozemlji, kjer bodo prikazani. "Trenutno je razstavljene le 10 odstotkov italijanske dediščine," je za The Art Newspaper povedal predstavnik Daria Franceschinija, italijanskega ministra za kulturo. "Manjše muzeje bomo naredili nekoliko večje in v tem procesu spodbudili več ljudi, da jih obiščejo."

Sorodna novica Od milanske Scale do Pompejev: italijanske kulturne vsebine dobile skupno platformo

Projekt so zagnali v soboto, ko sta bili dve umetnini baročnega umetnika Salvatorja Rose (1615–1673) prepeljani iz rimske Narodne galerije antične umetnosti v Narodni muzej v Materi. V sredo pa je bilo šest slik umetnikov iz 16. in 17. stoletja, vključno z Giovannijem Baglionejem in Cristoforom Roncallijem, prestavljenih iz milanske Pinacoteca di Brera v Narodno galerijo Marche v Urbinu in Palazzo Altieri v Oriolu Romanu.

Po božičnih počitnicah bodo prestavili 36 del. Medtem pa uradniki ministrstev in direktorji muzejev še dokončno odločajo o tem, katera dela bodo vključili v drugi cikel selitev.

Milijon evrov za obnovo in stroške prevoza
Projekt pripravljajo od leta 2015, ko so uradniki ministrstev in direktorji muzejev začeli zbirati bazo podatkov o 3652 delih iz 90 državnih muzejev, ki so bila ocenjena kot primerna za selitev. Ministrstvo je namenilo milijon evrov za obnovo nekaterih od stotih del, stroške prevoza in preureditev muzejskih razstav za namestitev preseljenih del.

Dario Franceschini, italijanski minister za kulturo, v galeriji Uffizi. Foto: EPA
Dario Franceschini, italijanski minister za kulturo, v galeriji Uffizi. Foto: EPA

Po podatkih ministrstva imajo italijanski državni muzeji trenutno na ogled okoli 480.000 del, še 4,5 milijona del pa sameva v skladiščih. Pobudo za prerazporeditev bi lahko sčasoma razširili na več tisoč del, poroča Art Newspaper.

Rai pripravlja dokumentarno serijo o selitvi umetnin
V okviru projekta bosta ministrstvo in Rai, italijanska javna radiotelevizija, pripravila dokumentarno serijo, ki bo pripovedovala o obnovi in ​​selitvi nekaterih od 100 del. Snemanje osrednje 50-minutne epizode in trinajstih 20-minutnih miniepizod se je že začelo. Serija naj bi bila na ogled spomladi 2022.