Besedna preigravanja Iztoka Mlakarja in Radoša Bolčine. Foto: Atelje Pavšič
Besedna preigravanja Iztoka Mlakarja in Radoša Bolčine. Foto: Atelje Pavšič
Režiser je v Križu našel tudi vzporednico s "cankarjanstvom". Foto: Atelje Pavšič
Križ se ukvarja s problematiko absurda in zajema stanje duha. Foto: Atelje Pavšič
Foto: Atelje Pavšič
Premiera predstave Križ v Novi Gorici

Avtor besedila Matjaž Briški je pred devetimi leti na Tednu slovenske drame zanj prejel Grumovo nagrado, v četrtek, 13. marca, pa je igra končno doživela krstno uprizoritev v režiji Sama M. Strelca.

S križem so križi in težave - še posebej, če "križani" s križa izgine ... – so besedna preigravanja, ki jih skozi igro absurda prepletata Iztok Mlakar in Radoš Bolčina, Ize in Coki.

"Sta 'slovenceljska' slehernika, ki pokažeta, kako težko je biti človek, kako težko je biti pravičen, kako težko je neukrasti, kadar imaš možnost krasti … Še posebej, če te ob tem nagovarja Mojster/Hudič (v igralski podobi Milana Vodopivca)," povzema prvo trojko na odru režiser Samo M. Strelec.

Izganjali so hudiča, zdaj izganjajo Kristusa

Režiser je v Križu našel tudi vzporednico s cankarjanstvom: "Cankar je v dolini šentflorjanski obračunal s hudičem ... Matjaž Briški pa pokaže, kako dandanašnja dolina šentflorjanska izganja Kristusa."

Tu sta še Mati in Sin – Teja Glažar in Predrag Mitrovič (k. g.), v alternaciji je Peter Harl. Osrednja ikona predstave je Križani, Kristus - Matija Rupel (k. g.). Nastopajo tudi Uroš Cej (k. g.) (glasbenik) in Urška Modrijan, Rado Pavalec (k. g.) je dal glas.

Kdo pod križem pot poti?
Avtor besedila Matjaž Briški, ki je študiral teologijo in filozofijo, potem pa še dramaturgijo - je prepričan, da je dolina šentflorjanska pravzaprav vsa svetovna globalna vas. Zato poudarja, da je njegov Križ "širša družbena kritika, ne samo slovenska. Lahko jo umestimo kot kritiko kapitala oziroma postmoderne kapitalistične družbe."

V gledališkem listu je Briški zapisal: "Slovenska stvarnost je ta trenutek in je bila že v času nastanka te drame (pred devetimi leti) – če že ne absurdna, pa vsaj groteskna. Tudi Križ se ukvarja s problematiko absurda in zajema stanje duha skozi prerez časa. Coki in Ize sta delavca, uradnika, proletarca, vernika v službi Mojstra/Hudiča, ki je sinonim za menedžerja, politika, odvetnika, bančnika, škofa. Seveda mu morata služiti vestno in marljivo, kot to počne vsak pošten Slovenec v službi države, zakonov, cerkve in oblasti."

Res bi še Kristus sestopil s križa in se razjokal nad našim početjem …


Matjaž Briški: Križ
- slovenska praizvedba
Režiser: Samo M. Strelec
Dramaturginja: Tereza Gregorič
Lektor: Srečko Fišer
Scenograf: Samo M. Strelec
Kostumografinji: Iris Kovačič in Jana Zornik
Glasbena spremljava: Uroš Cej
Oblikovalec svetlobe: Samo Oblokar
Oblikovalec rekvizitov in scenski slikar: Branko Drekonja
Vodja predstave: Boro Vujičič
Šepetalka: Urška Modrijan

Premiera predstave Križ v Novi Gorici