Na potrebo po progresivnem pristopu so sicer kulturniki že maja opomnili s pozivom Ostanimo v družbi najboljših. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Na potrebo po progresivnem pristopu so sicer kulturniki že maja opomnili s pozivom Ostanimo v družbi najboljših. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

V Asociaciji poudarjajo, da protestirajo proti napovedanim rezom v kulturni proračunu in ob tem pozivajo predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za kulturo Vaska Simonitija, "da čim prej intervenirata v zvezi s predlaganim rebalansom proračuna in za kulturo zagotovita za leto 2020 najmanj 200 milijonov evrov".

"Četudi skuša ministrstvo za kulturo v svojem odzivu reze opravičiti, to ne izpodbija dejstva, da se tudi na integrali sredstva znižujejo, skupni denarni tok javnih sredstev iz naslova ministrstva za kulturo pa bo nižji," so zapisali v Asociaciji, društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture.

Dodali so, da bi od ministrstva "namesto prilagajanja na okoliščine s pasivnim pristopom premeščanja sredstev v prihodnja leta ali zniževanja, kjer so do tega pripeljale okoliščine epidemije, pričakovali proaktivno politiko uvajanja dodatnih ukrepov ali krepitev obstoječih mehanizmov". Na potrebo po progresivnem pristopu so sicer kulturniki že maja opomnili s pozivom Ostanimo v družbi najboljših.

"Predlog proračuna pa ne samo da kaže nerazumevanje področja kulture, pač pa s svojo pasivno, mestoma pa tudi aktivno negativnostjo do področja krči temeljne postulate demokratične družbe," so še zapisali v Asociaciji.

Kako doseči, da bi bil proračun za kulturo višji od 200 milijonov?
Ob tem poudarjajo, da bi morali namesto nižanj sredstev za kulturo raje razmišljati o tem, kako doseči, da bi bil proračun za kulturo višji od 200 milijonov: "Zato ker imamo poleg tekočih realizacij še cel kup nerešenih vprašanj zavoljo epidemije in bi bilo potrebno tudi v nastali situaciji po vzoru drugih področij intervenirati z dodatnimi ukrepi, kot smo že večkrat predlagali." Ti so denimo uvedba vavčerjev za kulturo, vzpostavitev sklada z nepovratnimi sredstvi za urejanje položaja z odpovedmi in omejitvami potovanj in dodatne neposredne investicije v ustvarjalnost.