Med merili, ki jih je morala izpolnjevati izbrana tekoča voda, so bili visoko obrežje reke, na katerega je mogoče pritrditi železne vrvi, cesta, ki teče ob reki, in dovolj razgiban tok reke, na katerem so tako brzice kot povsem mirni odseki, po katerih je mogoče pluti z rafti. Foto: Umetnikova stran
Med merili, ki jih je morala izpolnjevati izbrana tekoča voda, so bili visoko obrežje reke, na katerega je mogoče pritrditi železne vrvi, cesta, ki teče ob reki, in dovolj razgiban tok reke, na katerem so tako brzice kot povsem mirni odseki, po katerih je mogoče pluti z rafti. Foto: Umetnikova stran
Instalacija naj bi značilnosti reke Arkansas še poudarila, saj plahte blaga reke ne bodo popolnoma zakrile. Tako Christo ne bo oblekel mostov, velikih skal, dreves, grmovja in drugih značilnosti ob reki, v njej ali nad njo. Prav tako blago ne bo seglo povsem do obrežja, s tem pa bo omogočil pravo igro svetlobe, ki bo reko osvetljevala pod posebnimi koti. Foto: Denver Post
Le nekaj del Christa in Jeanne-Claude, para, ki je od leta 1964 živel v ZDA: konec leta 1970 sta v ameriškem Skalnem gorovju čez neko globel obesila zaveso, leta 1983 sta z rožnato tkanino obdala 11 otokov v zalivu Biscayne, naslednje leto pa sta oblekla znameniti pariški most Pont-Neuf. Zadnji veliki projekt Jeanne-Claude in Christa je bila postavitev 7.503 škrlatnih vrat v newyorškem Centralnem parku. Over the River sta si zamislila skupaj, a je lani Jeanne-Claude prehitela smrt. Foto: EPA

V slikovitem, neokrnjenem koščku Kolorada, v ribiško-kajakaškem raju slabih 200 kilometrov južno od Denverja, so se mu zoperstavili okoljevarstveniki. Umetnik si je namreč za potrebe projekta Over the River že pred 18 leti "ogledal" del reke, ki teče skozi kanjon Big Horn Sheep. Z (zdaj že pokojno) partnerico Jeanne-Claude sta si zamislila instalacijo, ki reke, ki izvira v Skalnem gorovju, ne bi ovirala niti ne bi popolnoma zastrla pogleda na skoraj 11 kilometrov njene poti. Prek struge bi Christo rad napel železne vrvi in nanje pritrdil velike plahte blaga, ki bodo sledile toku reke, a se je ne bodo nikoli dotikale.

2014 se bo splačalo potovati v Kolorado
Če bo Christo, ki je v nekoč podoben "drevored blaga" postavil že v Centralnem parku, zavil pa je tudi berlinski reichstag, dobil vsa potrebna dovoljenja, bo oblečena reka Arkansas na ogled dva poletna tedna leta 2014. Celotno konstrukcijo bo treba graditi dve leti, stala pa bo vsaj 50 milijonov dolarjev (7 jih je Christo v projekt že vložil). Tamkajšnje oblasti bodo pomladi prihodnje leto odločale o tem, ali Over the river dobi zeleno luč ali ne.

S kritiziranjem vstopajo v umetnino
V izjavi za Los Angeles Times je Christo že napovedal, da od nasprotnikov pričakuje "skepticizem, odpor in celo jezo". A tovrstne težave ga ne vržejo iz tira - nasprotno, po njegovem mnenju še pripomorejo v umetniškemu procesu. "Z debatiranjem o umetnini postanejo del umetnine," je njegov lakonični komentar. "Povečujejo njeno pomembnost."

Nepričakovana poteza "staroste" naravovarstvenih organizacij
Za zdaj je najpresenetljivejši element zgodbe to, kako nesložni so glede odnosa do Christovega projekta okoljevarstveniki. Tamkajšnja veja naravovarstvene organizacije Sierra Club je namreč poleti javno podprla Christov projekt, kar nekatere člane spravlja ob pamet. "Nobena organizacija, posvečena varovanju naravnega okolja, ne more podpreti tega projekta in obenem biti zvesta svojim načelom," se, denimo, razburja članica Ellen Bauder. Bauderjeva je le ena v vrsti aktivistov in organizacij (Colorado Wild, Great Old Broads for Wilderness, Rags Over the Arkansas River in druge), ki pri odgovorni instituciji (Bureau of Land Management) lobirajo, da bi projekt preprečili. Opozarjajo, da bi bili zastoji na bližnji cesti nevarni in da sta dve leti neprestanega trušča okrog gradnje preplašili divje ovce, ki živijo na tem območju.

Reka reki ni enaka
Christo in Jeanne-Claude sta v iskanju svoje idealne reke prepotovala več kot 22.000 kilometrov in natančno proučila 89 rek, izmed katerih sta izbrala pet favoritov. Te sta leta 1996 obiskala znova in ugotovila, da njunim pogumnim načrtom najbolj ustreza reka Arkansas v Koloradu.

Pogled na reko bo zanimiv z njenih obrežij, saj bo tkanina v večjem formatu prikazovala njen tok, svojevrstno doživetje pa bo tudi spust po reki s kajakom ali kanujem, saj bo nad obvladovalci reke namesto neba barvna tkanina, reka pa bo osvetljena povsem drugače. V njej bodo še intenzivneje odsevali oblaki in nebo, si zamišlja Christo.