Na nekdaj zloglasnem Golem otoku se predstavljata 'agrasivca'Andrej Grilc in Glorjana Veber. Foto: Glorjana Veber
Na nekdaj zloglasnem Golem otoku se predstavljata 'agrasivca'Andrej Grilc in Glorjana Veber. Foto: Glorjana Veber

Andrej Grilc in Glorjana Veber sta pod okriljem nove slovenske umetniške skupine, imenovane Aggressive theatre, v prostorih in na območju nekdanjega političnega zapora na Golem otoku postavila dve instalaciji; Obup in Zaprti obrok.
Met kamna in plastični pribor
Obe deli sta svoje "napajališče" našli v zgodovini otoka, na katerem je nekdaj stal zloglasni politični zapor. Grilčev Obup se tako dotika človeka oziroma zapornika, ki meče skalo v prostor, da bi ubil svojega največjega sovražnika - čas. Vebrova je na Golem otoku na razbite okvirje oken obesila v polivinil ovit plastičen pribor, ker naj bi ta, po mnenju umetnice, na otoku, kjer so več desetletij nečloveško prevzgajali zapornike, deloval smešno, zastrašujoče in ironično.

Pričakujemo lahko nadaljevanje
Instalciji sta bili šele uvod v večdnevni multimedijski dogodek nove umetniške skupine, ki se na Golem otoku obeta oktobra. Aggressive theatre se posveča razvijanju novih pristopov k umetnosti, člani skupine pa svoja umetniška dela predstavljajo predvsem po načelu nepričakovanega vstopa v človekov intimni prostor.

L. Š.
V galeriji si oglejte postavitvi Obup in Zaprti obrok (vir fotografij: Glorjana Veber)