Metelkova je pogosto v središču različnih polemik. Foto: RTV SLO
Metelkova je pogosto v središču različnih polemik. Foto: RTV SLO
Za starosto Metelkove velja Miha Zadnikar. Foto: RTV Slo

Na dvanajstih prizoriščih se bo zgodil multimedijski performans, prek katerega bodo njegovi ustvarjalci in obiskovalci raziskovali preteklost in prihodnost te kulturne četrti. Uvod v dogajanje se je začel s posebnimi predavanji, povezanimi s projektom. Prvo predavanje je pripravil Max Schumacher, govorili pa so o okolijskem gledališču.

Do intervencije, ki se bo zgodila 12. in 13. septembra, se bodo zvrstila še predavanja Matthiasa Böttgerja, ki bo o prostorski strategiji v sredo spregovoril v Slovenskem etnografskem muzeju, o haptičnih medijih bo dan kasneje v Stari elektrarni razmišljal Hiroko Tanahaši, zgodovino Metelkove pa bo v petek v Slovenskem etnografskem muzeju predstavil Miha Zadnikar. Vsa predavanja se začnejo ob 17.00.

Romanje z 12 postajami
Osrednjo inštalacijo, poimenovali so jo projekt Alphabet City Topography (aka A.C.T.) - Topografija abecednega mesta, pa bosta septembra pripravila Društvo Mesto žensk in Post Theater (New York/Berlin). V opisu projekta pa lahko preberemo, da bodo ustvarjalci gledalce popeljali na ducat prizorišč po Metelkovi (na njenem severnem in južnem delu), dogodki si bodo sledili v zaporedju, gledalci pa bodo romali od enega do drugega prizorišča.