Usoda Male šole ostaja nejasna. Foto: RTV Slo
Usoda Male šole ostaja nejasna. Foto: RTV Slo
Ljubljana potrebuje center za uspevanje alternativne kulturne scene. Foto: RTV Slo

Andrej Morovič iz Avtonomnega kulturnega centra (AKC) je povedal, da rušenje ni odpovedano, ampak le odloženo na neznani datum. Morovič je tudi dejal, da je ministrstvo za okolje in prostor AKC-ju sporočilo, da protestnikov v prihodnje ne bo več obveščalo o predvidenem datumu rušenja Male šole. To naj bi po njegovem mnenju krizo Male šole iz akutne spremenilo v permanentno.

Miroljubni protest s kulturnim programom
V AKC-ju je 1. junja od jutranjih ur potekal kulturni program - miroljubna oblika protesta proti rušitvi objekta, ki je pomemben za delovanje ljubljanske alternativne kulturne scene. Iz AKC-ja pa so še sporočili, da naj bi v Mali šoli od ponedeljka potekal festival Poletje v Mali šoli. Festival bo eden od sredstev opozarjanja na nujnost ohranitve Male šole, po besedah Andreja Moroviča pa naj bi ga v primeru nerazrešitve problema Mala šola do septembra jeseni nadomestil festival Jesen v Mali šoli.

S telesom proti bagrom?
Že 31. maja ponoči se je pred ogroženim objektom zbralo približno 40 aktivistov, da bi s svojimi telesi preprečili morebitno rušenje. Po njihovih besedah naj bi tam vztrajali toliko časa, dokler ne bodo dobili zagotovila, da rušenja ne bo, oziroma dokler ne bodo izvedeli natančnega datuma rušenja.

Drugi objekti naj bi ostali nedotaknjeni
Rušenje Male šole naj ne bi bilo uvod v obsežnejšo "čistko" Metelkove mesta, saj so na Mestni občini Ljubljana pojasnili, da naj drugi objekti, v katerih delujejo alternativni kulturniki, ne bi bili na seznamu za rušenje. Mala šola je sicer pomožni objekt, ki so ga v okviru mednarodne rokodelske delavnice skupine Axt und Kelle in s pomočjo mestnega denarja postavili umetniki. Inšpektorat za okolje in prostor pa je odstranitev objekta odredil, ker je stavba zrasla brez predhodne ali naknadne pridobitve ustreznih dovoljenj.