'Linearna struktura otroške ulice skupaj z dvorišči tvori bogat vzorec prostorov in doživljajev,' je zapisala žirija o otroškem vrtcu, ki letos dobi nagrado piranesi. Foto: Obalne galerije Piran
'Linearna struktura otroške ulice skupaj z dvorišči tvori bogat vzorec prostorov in doživljajev,' je zapisala žirija o otroškem vrtcu, ki letos dobi nagrado piranesi. Foto: Obalne galerije Piran
Telovadnica v Koprivnici
Arhitekta Lea Pelivan in Toma Plejić sta oblikovala telovadnico v Koprivnici na Hrvaškem. 'Močne vizualne in atmosferske povezave med različnimi programi ustvarjajo arhitekturo, ki z energetskim nabojem generira novo dominanto v okolju,' je zapisala režija.
Palača Dubniczy
Pri prenovi palače Dubniczy v Veszpremu je šlo za 'senzibilno prenovo obstoječega objekta, kjer novi posegi odražajo vrhunsko disciplino uporabe opeke in spoštovanja do obstoječe baročne arhitekture'.

Žirija, ki jo sestavljajo Anna Popelka, Albert Ferre, Ivan Kroupa, Stephen Bates, Sami Rintala in Mauro Galantino, je prvo nagrado namenila ekipi, ki si je zamislila vrtec Sunce-Retkovec v Zagrebu, arhitekturnemu biroju Njirić+Arhitekti. Svojo odločitev so utemeljili z obrazložitvijo, da "zasnova temelji na prežemanju zunanjih in notranjih prostorov, linearna struktura otroške ulice pa skupaj z dvorišči tvori bogat vzorec prostorov in doživljajev."

Priznanja Piranesi letos prejmejo Družbeni center v Kalsu v Avstriji (Arhitekti Schneider & Lengauer), telovadnica v Koprivnici na Hrvaškem (Arhitekta Lea Pelivan in Toma Plejić), prenova palače Dubniczy v Veszpremu na Madžarskem (Arhitekti Tomas Karacsony, Orsolya Kern in Peter Klobusovszki) ter Fluck&Fluck Wanne na Dunaju (Klaus Stattmann).

V Piranu letos slavijo arhitekturo ter 25 let nanjo vezanih predavanj, razstav in druženj arhitektov, teoretikov in publicistov. "Piranski dnevi arhitekture so generirali arhitekturno kritiko in publicistiko v Sloveniji, ki je danes bistveno bolj razvita kot pred leti in veliko bolj prisotna v medijih," je zbrane ob odprtju seminarja nagovoril Tomaž Brate. 24. in 25. novembra so se v Piranu zbrali predavatelji, arhitekti in teoretiki iz Italije, Avstrije, Češke, Srbije, Anglije, Norveške in Mehike.

Preseganje regionalnih okvirov
Seminar, ki je potekal v Gledališču Tartini, spremljajo tudi izbrane tematske razstave v različnih piranskih razstaviščih. Kot poudarja organizator dogodka, Obalne galerije, je ta dolgo časa predstavljal eno redkih strokovnih arhitekturnih srečanj z mednarodnim predznakom pri nas, z leti pa je tudi uspel prerasti regionalne okvire. Po njihovih besedah se je v vsem tem času pokazalo veliko zanimanja za strokovne javnosti, domačih in tujih arhitektov, študentov arhitekture in strokovnjakov drugih sorodnih področij.

Arhitektura v razstaviščih
V sklopu dnevov arhitekture si je v galeriji Herman Pečarič mogoče ogledati potujočo razstavo z naslovom Workshop Pula 2007 (Zagreb-Ljubljana-Benetke), v galeriji Sv. Donat pa je na ogled postavitev fotografij finalistov študentskega natečaja ER (Edvard Ravnikar) v objektivu. Studio galerija Gasspar pa predstavlja delo študentov ljubljanske fakultete za arhitekturo, postavitev, ki si jo je zamislil Matevž Čelik.

Dogajanje na seminarju od njegovih začetkov do danes v fotografijah in plakatih povzema dokumentarna razstava, ki jo je njen avtor Marjan Vrabec zasnoval v avli Mestne galerije. Ta pa ponuja domovanje tudi razstavi za nagrado piranesi. Na tej sodelujejo Avstrija, Italija, Slovaška, Češka, Madžarska, Hrvaška in Slovenija, ki se predstavljajo z najboljšimi arhitekturnimi realizacijami zadnjih dveh let. Letos se je krog sodelujočih razširil še s tremi novimi državami - Grčijo, Srbijo in Romunijo.