Po javni razpravi in morebitnem upoštevanju pripomb, ki jih bo prejelo ministrstvo za kulturo, bo predlog zakona šel v medresorsko usklajevanje in naprej po predvidenem zakonodajnem postopku. Foto: BoBo
Po javni razpravi in morebitnem upoštevanju pripomb, ki jih bo prejelo ministrstvo za kulturo, bo predlog zakona šel v medresorsko usklajevanje in naprej po predvidenem zakonodajnem postopku. Foto: BoBo

Ministrstvo za kulturo je nov zakonodajni predlog danes dalo v javno razpravo, v kateri bo en mesec oziroma do 3. aprila. Kot je obljubila ministrica za kulturo Asta Vrečko, bodo po javni razpravi pregledali in preučili vse pripombe ter jih v skladu s smiselnostjo in zakonom po možnosti upoštevali. Pozneje gre predlog v medresorsko usklajevanje in naprej po predvidenem zakonodajnem postopku.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo

V veljavi pol stoletja star zakon o dodatkih
Po besedah ministrice so se v vladi že ob začetku mandata zavezali, da bodo pripravili nov zakonodajni predlog, saj je trenutno v veljavi zakon iz leta 1974 in je po pol stoletja seveda zelo zastarel. Prav tako ne opredeljuje podrobnih meril, kako naj bi se pokojnine za izjemne dosežke na področju umetnosti podeljevale.

Zgledovanje po zakonu na področju športa
Kot je pojasnila ministrica, so se pri snovanju predloga zakona deloma zgledovali po zakonu o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju športa, ki je v veljavi že nekaj let, a so pri tem seveda upoštevali specifike umetniškega področja. Področji pa imata tudi veliko stvari skupnih, vendar je treba upoštevati določene posebnosti – denimo na področju karierne dinamike, začetka dela oziroma vstopa na trg in poznejših morebitnih prekvalifikacij, je še dejala Asta Vrečko.

Sorodna novica Ministrstvo je podaljšalo javno razpravo o predlogu novega nacionalnega programa za kulturo

Na novo postavljena merila za podeljevanje izjemnih pokojnin
Predlog zakona med drugim prinaša na novo postavljena merila za podeljevanje t. i. izjemne pokojnine, znotraj katerih sta izoblikovana dva načina. Prvi predvideva 100-odstotni dodatek za prejemnike Prešernove nagrade za življenjsko delo, drugi pa 50-odstotni dodatek umetnikom, ki so ob nagradi Prešernovega sklada prejeli še eno nagrado ali priznanje za izjemno delo v Sloveniji. Po besedah ministrice so te nagrade navedene na seznamu, ki je v prilogi zakona, je pojasnila ministrica.

Hkrati je poudarila, da so navedene nagrade, ki so "transparentne, objektivne in do katerih je zagotovljen enakopraven dostop vsem, ki na določenih področjih umetnosti delujejo". Po njenih besedah bodo upoštevali tudi uveljavljene mednarodne nagrade. Predloge bo presojala strokovna komisija, usklajeni pa bodo tudi medresorsko.

Do 25. marca še ena javna razprava
Do vključno 25. marca poteka tudi javna razprava o predlogu resolucije o nacionalnem programu za kulturo (NPK) 2024–2031 in o akcijskem načrtu 2024–2027.

V javni obravnavi zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju umetnosti