Stand up komičarka Lucija Ćirović s svojimi nastopi v dobro voljo spravlja občinstvo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Srbiji. Nastopala je tudi v angleščini. Foto: Žiga Lovšin
Stand up komičarka Lucija Ćirović s svojimi nastopi v dobro voljo spravlja občinstvo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Srbiji. Nastopala je tudi v angleščini. Foto: Žiga Lovšin

Zagotovo bi bila Fata danes drugačna, saj bi vse spremembe v predhodnih 15 letih vplivale tudi nanjo. Priznam pa, da je že dolgo nisem videla.

Lucija Ćirović, igralka
Edis Vukalić je najprej hotel odpreti lokal, potem pa je poleg lokala odprl še kino in gledališče. Foto: Admir Baltić

Glede na našo možnost, ki jo imamo z eno dvorano, bomo morali zelo skrbno izbrati, najbolj želene filme.

Edis Vukalić
Nekoč obetaven nogometaš, potem uspešen frizer, danes investitor na področju kulture. Foto: Admir Baltić

Kulturnikov je ogromno, kulturniki imajo programa za na oder ali platno ogromno. Prostora je malo. Zdi se mi, da se kultura seli nazaj v manjša kina.

Edis Vukalić
Kino Bežigrad ne bo samo kino, ampak tudi gledališče. Foto: Admir Baltić
NaGlas!

Skupaj z Boštjanom Štormanom je ustvarila Gledališče iz desnega žepka, ki zdaj vsako drugo soboto pripravlja predstave za otroke v prenovljenem Kinu Gledališču Bežigrad.

Kako se je frizer Edis Vukalić prelevil v kulturnega aktivista? Katerim šalam se smejimo v Sloveniji, katerim pa na Hrvaškem, v Srbiji in Bosni, je pojasnila Lucija Ćirović, ki je bila gostja NaGlasa!.

Gledalci še vedno niso pozabili njene vloge čistilke Fate v nadaljevanki TV Dober dan, čeprav je od tega minilo skoraj 15 let. "Zagotovo bi bila Fata danes drugačna, saj bi vse spremembe v predhodnih 15 letih vplivale tudi nanjo. Priznam pa, da je že dolgo nisem videla," je v oddaji NaGlas! dejala Lucija Ćirović, ki med drugim ustvarja tudi otroško nadaljevanko Ribič Pepe na TV Slovenija.

Podobni odzivi občinstva
Kot stand up komičarka pogosto nastopa tudi na Hrvaškem, v Srbiji in v Bosni, v nastopih uporablja veliko slovenskih besednih iger, ki zahtevajo veliko veščine pri prevajanju. Je pa odziv občinstev v vseh državah - podoben.

Odzivi otrok v Kinu Gledališču Bežigrad so bili po besedah Lucije Ćirović odlični. Izkazalo se je, da so tudi preostali Ljubljančani pogrešali vsebine, ki jih ta ponuja. Samoiniciativno ga je na ljubljanski filmski zemljevid vrnil Edis Vukalić, človek, ki ni filmar, temveč samo ljubitelj filmov. V poslu in obrti se je dokazal s frizerskim salonom v središču Ljubljane.
Impulzivna odločitev
Verjame, da mu bo uspelo tudi s kinom. Toda vstop v kinematografske vode ni bil posledica dolgega in skrbnega premisleka, temveč "prej impulzivna odločitev", vzrok zanjo pa še "malo nostalgije in poslovne žilice". Vukalić pojasni: "Začetna želja je bila to, kar vidite okrog mene, en tak vintidž lokal z umirjeno sceno. Potem je prišla ta ponudba in tu sem začutil, da ima Ljubljana še veliko potenciala, ravno v teh objektih, ki mirujejo in stagnirajo."

Obrat na splošno
Novico o vrnitvi Kina Bežigrad je slovenska javnost sprejela z velikim zanimanjem. Gre za obrat na splošno, po katerem so se v zadnjih 15 letih odpirala samo še velika kinosredišča na mestnih obrobjih, dvorane v mestnih središčih pa predvsem zapirale.

Nevsakdanji vlagatelj
Hkrati je zanimanje požel tudi Vukalić sam, s svojo nevsakdanjo zgodbo. Nekoč obetaven mlad nogometaš, ki mu zaradi poškodb ni uspelo zgraditi športne kariere, je kot frizer dosegel, da se vrhunski slovenski nogometaši, začnejo "vrteti okrog njegovih škarij". Poleg nogometašev se je prek svojih veščin oblikovanja pričesk povezal tudi s številnimi estradniki in kulturniki: "Kot sam frizer seveda se vrtiš v teh stvareh, modne revije, viktorji, misice, sodeloval sem tudi v nekaj gledaliških predstavah, kjer smo delali pričeske. Nastop mi

ni neznanka." A prav z ustvarjanjem filmov še ni imel neposrednih izkušenj.

Brez pomoči stricev iz ozadja
Nenavadno je tudi to, da je prenovo Kina Bežigrad financiral sam skupaj z družino, brez pomoči "države ali kakšnih stricev iz ozadja". Ko je dobil ključe od Kina, je našel polno dvorano odpadnega pohištva. Skupaj s sodelavci je iz starih miz sestavil oder novega Kino Gledališča. V retrostilu je v dvorano postavil sedeže, ki so že prej dobro služili v eni izmed nemških kinodvoran.

Visok vložek
Preostalega, še zlasti tehnične opreme, se ni dalo reciklirati oz. ponovno uporabiti. Samo za projektor in platno je moral odšteti znesek, s kakršnim bi si lahko v manjšem slovenskem kraju kupil spodobno stanovanje. Vukalić se dobro zaveda, da je pred njim še obilo trdega dela, saj bo treba vložek povrniti. Zato bodo imeli na sporedu novega Kina Bežigrad na začetku prednost tuji komercialni filmi: "Glede na našo možnost, ki jo imamo z eno dvorano, bomo morali zelo skrbno izbrati, najbolj želene filme."

Kino in gledališče
A vendar se svojega projekta ni lotil z izključno pridobitnimi nameni. Prostor in čas se bo našel tudi za nekomercialne in filme domače slovenske produkcije. Ponovno odprta dvorana pa ne bo samo Kino, ampak tudi gledališče. Zato Vukalić meni, da z zapolnjevanjem programa ne bo težav: "Kulturnikov je ogromno, kulturniki imajo programa za na oder ali platno ogromno. Prostora je malo. Zdi se mi, da se kultura seli nazaj v manjša kina."

Vrata odprta tudi proti jugu
Kot nekdo, ki je zrasel s kultno sarajevsko televizijsko oddajo Top lista nadrealista, Vukalić zagotavlja, da bo Kino Gledališče Bežigrad odprto tudi za sodelovanja z ustvarjalci s področja nekdanje Jugoslavije: "Iz Beograda so mi poslali ponudbe in mogoče bomo začeli z njihovim stand upom, tu je potem še Đuro in njegova Đurologija, ki bi jo radi predstavili."

Poseben program za otroke
Prav posebej pa se bodo v Kino Gledališču posvetili otrokom, ki jim bodo ob koncih tedna ponudili kreativne delavnice in lutkovne predstave v izvedbi Boštjana Štormana in Lucije Ćirović ter njunega Gledališča iz desnega žepka.

Z obiskom je Vukalić trenutno zelo zadovoljen. Kino Gledališče Bežigrad je, kot kaže, na dobri poti, da se obdrži in uveljavi kot novo ljubljansko kulturno stičišče.

Zagotovo bi bila Fata danes drugačna, saj bi vse spremembe v predhodnih 15 letih vplivale tudi nanjo. Priznam pa, da je že dolgo nisem videla.

Lucija Ćirović, igralka

Glede na našo možnost, ki jo imamo z eno dvorano, bomo morali zelo skrbno izbrati, najbolj želene filme.

Edis Vukalić

Kulturnikov je ogromno, kulturniki imajo programa za na oder ali platno ogromno. Prostora je malo. Zdi se mi, da se kultura seli nazaj v manjša kina.

Edis Vukalić
NaGlas!